Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia komt met goedkope touchscreen-mobieltjes

De nieuwe toestellen moeten het afkalven van Nokia’s positie aan de onderkant van de markt een halt toeroepen. Het bedrijf kon daar tot dusver niet genoeg aantrekkelijke modellen aanbieden. De sprong naar modellen met Windows Phone is groot: de goedkoopste versie, de Lumia 610, kost al 189 euro.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Asha-serie, geïntroduceerd in oktober 2011, bestaat met de 3 nieuwkomers nu uit 10 modellen. Het gaat om zogeheten ‘feature phones’: geen smartphones, maar wel met meer mogelijkheden dan ‘kale’ mobiele telefoons waarmee je voornamelijk belt en sms’t. Door het toevoegen van touchscreens vervaagt de kloof tussen smartphone en gewoon mobieltje nog verder. In Nokia’s beschrijving vallen regelmatig de woorden ‘fun’ en ‘easy’.

Besturingssysteem is Symbian Series 40

De Asha-serie draait niet op Windows Phone, het door Nokia uitverkoren besturingssysteem voor smartphones, maar op Series 40. Deze versie van Symbian werd in 2009 op de markt gebracht.

  • De Asha 305 is het goedkoopste toestel van Nokia met een aanraakscherm van 3 inch. Hij kost 63 euro plus btw, afgezien van eventuele subsidies door telecombedrijven, en is direct verkrijgbaar.Er passen 2 SIM-kaartjes in.
  • Iets hoger op de ladder staat de Asha 306, die 68 euro kost. Dit model beschikt ook over wifi, maar heeft een enkele SIM. Beide toestellen hebben een camera met 2 megapixel resolutie.
  • Het topmodel is de Asha 311 van 92 euro ex btw. Dit toestel heeft een camera van 3,2 megapixel, een gevoeliger, krasvast beeldscherm en een snellere 1 GHz-processor. Net als bij de Asha 306 is wifi ingebouwd. Naast het kaartenprogramma Nokia Maps is het populaire spel Angry Bird voorgeïnstalleerd.

Nokia Browser 2.0 reduceert dataverkeer

De Asha’s zijn allemaal voorzien van de Nokia Browser 2.0, die volgens de fabrikant het dataverbruik met 90 procent kan verminderen. Dat gebeurt door webpagina’s eerst ‘in de cloud’ op servers van Nokia te comprimeren. Webpagina’s laden hierdoor tot 3 keer sneller. De gebruiker mag ook gratis 40 games van Electronic Arts downloaden. In de Nokia Store zijn ook diverse andere apps, waaronder het chatprogramma WhatsApp, gratis beschikbaar.

In Nederland alleen Asha 311 aangekondigd

De Asha 305 is direct leverbaar, de modellen 306 en 311 in juli. In Nederland brengt Nokia alleen de Asha 311 op de markt. De Nederlandse vestiging noemt een adviesprijs van 129 euro inclusief btw, bijna 2 tientjes meer dan de (omgerekend) 109,48 euro die het hoofdkantoor in Finland opgeeft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in