Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke eisen informatiebeveiliging nodig

De werkgroep kwalificatie voor informatiebeveiligers van het PvIB houdt zich hiermee bezig. Onderwijskoepel ECABO heeft toegezegd zich aan te sluiten bij het initiatief als het gaat om het eventueel opstellen van kwalificatieprofielen op mbo-niveau. Ook op hbo- en wo-niveau is dit volgens het platform hard nodig. “Professionals op dit gebied moeten een herkenbaar en erkend niveau van vakbekwaamheid hebben, maar dit is geenszins het geval.”
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Ondoorzichtigheid vakgebied

De kwalificatie en certificering van professionals op het gebied van informatiebeveiliging verloopt chaotisch en ondoorzichtig, blijkt uit dit rapport. Organisaties die informatiebeveiligers willen aanstellen kunnen door de verscheidenheid aan opleidingen, certificaten en titels nauwelijks bepalen wie met een bepaalde opleiding of titel voldoende competenties in huis heeft, laat staan met welke opleidingen eventuele hiaten in kennis en vaardigheden aangepakt kunnen worden.

Landelijke kwalificaties informatiebeveiliging

ECABO deelt deze analyse van de werkgroep. “Wij sluiten ons graag aan om tot voorstellen te komen. Uniforme kwalificaties en landelijke toetsingsnormen kunnen een beter overzicht bieden. Zowel voor onderwijs als bedrijfsleven”, licht teammanager Ontwikkeling & Innovatie Hans Blankendaal toe. Hij vindt dat onderwijsinstellingen hun opleidingen hierop af kunnen stemmen en dat het bedrijfsleven zo beter kan bepalen welke kwalificaties passen bij elk type functie in de informatiebeveiliging.

Wettelijke eisen

Ook (startende) beroepsbeoefenaren kunnen via landelijke certificaten eenvoudiger aantonen wat hun kwaliteiten zijn. Het beroepscompetentieprofiel laat op landelijk niveau zien wat een beginnende beroepsbeoefenaar moet kunnen. “Op basis hiervan maakt ECABO kwalificatiedossiers vanuit haar wettelijke taak om eisen te formuleren voor mbo-beroepsopleidingen. Het is ook in ons belang om te onderzoeken hoe het vakgebied informatiebeveiliging gepositioneerd kan worden in het mbo”, vertelt Blankendaal.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in