Overslaan en naar de inhoud gaan

Harde schijven komende tijd 30 procent duurder

Bij de overstromingen in Thailand werden verschillende fabrieken die belangrijk zijn bij de wereldproductie van harde schijven beschadigd. De productieomvang daalde 29 procent. En dat vertaalde zich meteen in prijsstijgingen. Gemiddeld kostten harde schijven in het derde kwartaal van 2011 51 dollar. In het vierde kwartaal van 2011 steeg die prijs naar 66 dollar gemiddeld per harde schijf.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Productiecapaciteit herstelt zich

Inmiddels neemt de productie van harde schijven weer toe. In het eerste kwartaal steeg het volume met 18 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011, tot 145 miljoen stuks. In het tweede kwartaal werden er 159 miljoen gemaakt, en stijging van 10 procent. Dat is niet voldoende om een groot effect op de prijzen te hebben. Gemiddeld liggen de prijzen van harde schijven de eerste twee kwartalen van dit jaar op 65 dollar.

IHS iSuppli voorspelt dat het productievolume in het derde kwartaal weer op het niveau van kwartaal drie van 2011 komt te liggen: 176 miljoen stuks dit jaar, tegen 173 miljoen vorig jaar. Maar dat herstel zal om verschillende redenen niet tot prijsverlagingen leiden, voorspelt de marktanalist.

Twee leveranciers zetten de toon

De eerste reden die IHS iSuppli voor zijn voorspelling aanvoert is de concentratie op de markt van producenten van hardeschijfsystemen. Na het samengaan van Seagate met Samsung en Western Digital met Hitachi GST zijn er twee grote spelers ontstaan die samen 85 procent van de markt in handen hebben. Voor die fusies hadden de twee grootste leveranciers 62 procent van de markt. In zo'n oligopolie kunnen de leveranciers zich makkelijker onttrekken aan de druk van hun klanten om prijzen te verlagen.

Vraag groeit onverminderd door

De tweede reden is, dat de vraag niet verminderd is door de overstromingen. De opkomst van cloud computing, sociale media en de aanhoudende groei in gegevensvolumes bij bedrijven stuwen de vraag naar harde schijven op. De introductie van Windows 8, Intels Ivy Bridge en de groeiende populariteit van ultrabooks dragen ook hun steentje bij.

Ten slotte speelt ook een rol dat meer pc-leveranciers uit angst voor tekorten langetermijncontracten met de leveranciers van hardeschijven zijn aangegaan, stelt IHS iSuppli. Daarvoor betalen ze een premie van 20 procent bovenop de prijzen die voor de Thaise overstromingen golden.

Prijzen blijven tot 2014 hoger dan normaal

IHS iSuppli verwacht op grond van deze ontwikkelingen, dat de prijzen voorlopig niet zullen dalen. De prijzen zoals die voor de overstromingen in Thailand golden, worden op zijn vroegst in 2014 weer bereikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in