Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliging Windows 8 houdt zich gedeisd

Dat heeft Intel-dochter McAfee, een van de grootste leveranciers van beveiligingssoftware, gezegd. Volgens Gary Davis, verantwoordelijk voor de marketing van consumentenproducten, komt daarmee een belangrijk verschil met eerdere versies van Windows aan het licht. Dat meldt Computerworld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In Windows 7 staat de antispyware van Microsoft, Windows Defender genaamd, standaard ingeschakeld. Gebruikers kunnen daarnaast gratis Security Essentials downloaden. Deze software biedt een basisvorm van bescherming tegen virussen.

Nieuwe generatie Windows Defender bestrijdt ook virussen

In Windows 8 zit een nieuwe generatie van Windows Defender, die naast spyware ook virussen te lijf gaat. Het is daarmee tevens de opvolger van Security Essentials, dat dus niet meer apart hoeft te worden gedownload. In de eerste drie testversies van Windows 8 was deze malwarebestrijder standaard geactiveerd. In de definitieve versie, die komend najaar op de markt komt, stapt Microsoft echter van dit principe af.

Fabrikanten leveren bij een nieuwe pc vaak een proefversie van een beveiligingsproduct, afkomstig van leveranciers als McAfee of Symantec (Norton). Die software werkt bijvoorbeeld 30 of 60 dagen; daarna kan de gebruiker desgewenst een betaald abonnement nemen.

In de proeftijd blijft Windows Defender in Windows 8 in de sluimerstand, als wordt gedetecteerd dat er een ander product is voorgeïnstalleerd dat regelmatig updates van virushandtekeningen binnenhaalt. Zo niet, dan kruipt Windows Defender automatisch uit zijn schulp.

Na 15 dagen zonder AV-updates krijgt pc-gebruiker aantal opties

De eerste 15 dagen geeft Windows 8 alleen een waarschuwing dat de antivirussoftware achterhaald is. In die periode loopt de gebruiker geleidelijk meer kans op een infectie met malware. Daarna krijgt de gebruiker een aantal opties aangeboden, waaronder het activeren van Defender, het kopen van de betaalde versie van het voorgeïnstalleerde AV-pakket of het downloaden van een ander beveiligingsproduct uit de webwinkel Microsoft Store. Op dit moment zijn daar alleen de producten van McAfee, Symantec en Trend Micro te koop.

Microsoft terughoudend onder druk van pc-fabrikanten

Davis zei desgevraagd tegen Computerworld dat Microsoft zich zo terughoudend opstelt op aandrang van pc-fabrikanten.Een flink deel van hun winst is te danken aan het voorinstalleren van proefversies van beveiligingsproducten, als de pc-koper tenminste na de proefperiode opwaardeert naar een betaalde versie.

Op deze praktijk bestaat overigens veel kritiek, omdat de probeersoftware een pc trager kan maken en onnodig beslag legt op het geheugen en de harde schijf. Daarnaast installeren pc-leveranciers vaak ook allerlei eigen utilities en tools waar de pc-koper niet om heeft gevraagd. Het fenomeen wordt ook wel aangeduid als 'crapware' of 'bloatware' omdat het om, 'rotzooi' c.q. 'opgeblazen software' zou gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in