Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslaglegging blijkt gevecht met chaos

Financiële verslaglegging wordt gezien als de vinger aan de pols van het bedrijfsleven. Je zou dus verwachten dat bedrijven daarvoor stabiele en eenduidige systemen en processen hebben draaien. Maar dat blijkt geenszins het geval te zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Recent onderzoek in opdracht van technologieleverancier Oracle en dienstverlener Accenture laat zien hoe het financiële rapportageproces bij de meeste bedrijven doorlopend aan ad-hocverandering onderworpen is, zonder dat dat de directies het gewenste 'zicht' en vertrouwen biedt.

Excel nog steeds populair

82 procent van de bedrijven blijkt z'n financiële rapportageprocessen de afgelopen drie jaar ingrijpend te hebben veranderd. Bijna de helft heeft nog de afgelopen 12 maanden flink geïnvesteerd in ten minste een van de drie fasen sluiten, rapporten opstellen, en melden. Desondanks beschouwt meer dan twee derde (68 procent) van de bedrijven hun zicht op het financiële rapportageproces als onvoldoende. Zo'n 15 procent heeft nog niet lang geleden externe rapportagedeadlines gemist. Tekenend voor de gang van zaken is dat veel bedrijven voor hun interne processen rond de financiële verslaglegging nog steeds gebruik maken van riskante kantoorsoftware zoals spreadsheets (meestal Excel) en email. In veel bedrijven overziet niemand het proces in z'n geheel. Meer dan de helft (60 procent) van de bedrijven weet ook niet hoeveel ze eraan uitgeeft. Wel is er een breed gedragen gevoel dat het veel is, in verhouding tot wat men er voor terugkrijgt.

Legacy en heterogeniteit

Volgens onderzoeksleider professor Andy Neely van de universiteit van Cambridge speelt IT een centrale rol in de problemen rond de financiële rapportage. Enerzijds hebben bedrijven te kampen met voortdurend verouderende systemen ('legacy') en anderzijds is er een gebrek aan zicht op de heterogeniteit van de vele in gebruik zijde oplossingen en onderliggende datamodellen. Reden tot bezorgdheid over de correctheid van de uiteindelijke rapportages is er volgens Neely niet: "Het is niet zo zeer de correctheid die ter discussie staat; daar staan tal in- en externe van professionals uiteindelijk borg voor. De uitdagingen liggen in de doorlooptijd en kosten - in termen van geld en inspanning - die nodig zijn om het punt te bereiken waarbij die accountant z'n handtekening eronder kan zetten."

Voor het door bureau Dynamic Markets uitgevoerde onderzoek werden 1123 financiële professionals van grote bedrijven bevraagd. De respondenten waren afkomstig uit 12 landen, waaronder de VS, Groot Brittannië, Frankrijk, Rusland, Spanje en Duitsland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in