Overslaan en naar de inhoud gaan

HP bedenkt volledig klimaatneutraal datacentrum

Volgende week toont HP een proefopstelling die is gebouwd volgens de nieuwe blauwdruk. Plaats van handeling is de eigen beurs HP Discover die van 4 tot en met 7 juni wordt gehouden in Las Vegas. Bij de ontwikkeling van het zogeheten Net Zero Energy Data Center heeft HP samengewerkt met Virginia Tech in de stad Blacksburg, Virginia en de University of Limerick (Ierland).
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Applicaties verbannen

Om ervoor te zorgen dat het datacentrum zo min mogelijk energie van het lichtnet nodig heeft, worden soms drastische maatregelen genomen. Zware applicaties die niet al te veel urgentie hebben, kunnen worden verbannen naar de dag, wanneer er voldoende energie beschikbaar is van invallend zonlicht. Dit is in schrille tegenstelling met het vroegere mainframetijdperk, toen dergelijke applicaties juist werden verbannen naar de nacht. De reden daarvoor was de goedkope nachtstroom.

Software speelt een grote rol

De werking van het datacentrum wordt geregeld door speciale software, die een afweging maakt tussen beschikbare energie en de verwachte werklast. Op basis van die gegevens wordt een optimale verdeling gemaakt. Een speciaal regelcicuit zorgt ervoor dat in realtime de juiste taken op de juiste hardware worden gedraaid. Mocht bijvoorbeeld het zonlicht worden tegengehouden door bewolking, dan grijpt de module meteen in, door niet-urgente taken op een laag pitje te zetten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in