Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kentekens moeten antimisdaadchip krijgen'

Woordvoerder Harald Bresser zegt vandaag dat onder meer de RDW, het Openbaar Ministerie, het KLPD, de ANWB en deBovag hebben meegewerkt aan het advies. De zogenoemde RFID-chips zouden in de kentekens komen en in een derde 'minikenteken' in een vignet achter de voorruit. De chip bevat de numerieke code die nu al op de kentekenplaten staan. Deze code verschaft de auto een digitale identiteit, aldus Bresser.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Op 20 meter uit te lezen

Volgens RAI Vereniging is de chip op ongeveer 20 meter afstand uit te lezen, wat het werk van de politie gemakkelijker maakt. De chip is specifiek bedoeld om ontduiking van de motorrijtuigenbelasting, benzinediefstal en voertuigdiefstal tegen te gaan. De chip kan echter ook worden gebruikt voor andere opsporingsdoeleinden, al is dat volgens de bedenkers niet de insteek.

Haalbaar en betaalbaar?

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het rapport donderdag ontvangen en gaat het nu bestuderen, samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie. “We kijken onder meer of het invoeren van een chip technisch haalbaar is en of het betaalbaar is”, zegt een woordvoerster.

Het departement wacht ook nog op een advies van onderzoeksinstituut TNO over het eventueel invoeren van plastic nummerborden. Dat wordt op korte termijn verwacht. Rond de zomer zal minister Schultz van Haegen dan reageren op beide rapporten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in