Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen glorieuze beursgang Facebook

Oprichter en topman Mark Zuckerberg van Facebook luidde vanuit het hoofdkwartier in Menlo Park in Californië de opening in van de technologiebeurs Nasdaq, waaraan Facebook een notering kreeg. De 28-jarige Zuckerberg werd bij de opening omringd door medewerkers van de populairste socialenetwerksite ter wereld.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Facebook verkocht 421 miljoen aandelen tegen 38 dollar per stuk. De in 2004 opgerichte socialenetwerksite, die ruim 900 miljoen gebruikers heeft, haalde daarmee 16 miljard dollar op, een van de grootste beursgangen in de Verenigde Staten ooit. De waardering van Facebook ligt op meer dan 100 miljard dollar, hoger dan bijvoorbeeld BMW, Deutsche Bank en Adidas samen.

Riskante belegging

De notering liep een half uur vertraging op, wat voor nog meer nervositeit zorgde. Door de enorme hoeveelheid aandelen Facebook die naar de markt werd gebracht, raakte het systeem overbelast. De Nasdaq zei dat een onderzoek is gestart naar het handelsverloop. Het aandeel sprong bij opening ruim 10 procent omhoog, maar sloot uiteindelijk net boven de introductiekoers. De verwachtingen dat de koers direct zou exploderen kwamen niet uit en veel beleggers zijn teleurgesteld, aldus analisten. Later zouden de begeleidende banken zijn bijgesprongen om de koers van Facebook te ondersteunen. Veel analisten waarschuwden dat de verwachtingen voor de beursgang van Facebook veel te hoog waren. Met een prijskaartje van ruim 100 keer de winst lijkt Facebook voor veel marktvorsers een riskante belegging. Zo heeft Apple momenteel een koers van 14 keer de winst en Google 19 noteert keer de winst.

Zorgen over Facebooks toekomst

Er zijn zorgen over de omzetontwikkeling van Facebook. Deze week maakte de Amerikaanse autofabrikant General Motors nog bekend te stoppen met reclame op Facebook. Ook zijn er vragen of Facebook geld kan verdienen met reclames op smartphones. De omzet van Facebook lag vorig jaar op 3,7 miljard dollar en de winst op 1 miljard dollar. Financieel persbureau Bloomberg meldde vrijdag dat Facebook in de VS wordt aangeklaagd voor 15 miljard dollar door een groep gebruikers die meent dat de site internetgegevens bijhoudt, zelfs na uitloggen, en daarmee de privacywet overtreedt. Facebook ontkent de aantijgingen en vecht de zaak aan.

Andere technologiefondsen in New York moesten vrijdag flink inleveren. Zo verloor de onlinespelletjesproducent Zynga 13,4 procent. De handel in de maker van FarmVille werd eerder twee keer stilgelegd. De zakelijke netwerksite LinkedIn zakte 5,6 procent en advertentiesite Groupon ging 6,6 procent omlaag.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in