Overslaan en naar de inhoud gaan

'Windows 8 moet in EU browserkeuze bieden'

Tot dusver heeft Microsoft zich niet uitgelaten over het opnemen van een keuzescherm in Windows 8 waarmee de gebruiker zelf een webbrowser kan selecteren. Toch zal het bedrijf die mogelijkheid minstens tot 2014 moeten bieden. Dat concludeert Computerworld uit een schikking die Microsoft in 2009 met de autoriteiten in Brussel trof. Microsoft weigerde commentaar op de analyse van Computerworld.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

In de overeenkomst staat letterlijk dat ook de opvolgers van Windows 7 een keuzescherm moeten presenteren met koppelingen naar websites waar de gebruiker browsers zoals Firefox, Chrome en Opera kan downloaden. Microsoft mag in de EU-landen niet Internet Explorer meeleveren als enige browser.

De schikking kwam tot stand na een klacht die de Noorse leverancier Opera Software in 2007 had ingediend bij de Europese Commissie. De overeenkomst maakte na twee jaar onderzoek een eind aan de koppelverkoop van Windows en Internet Explorer, althans in de Europese Unie. Overal elders in de wereld bevat Windows 7 wel standaard een exemplaar van IE.

Proefversie Windows 8 bevat alleen IE

Bij de Windows 8 Consumer Preview, die in februari uitkwam, wordt IE ook als enige browser meegeleverd. Volgens de EU-regels zal Microsoft dat in de definitieve versie niet mogen doen. Windows 8 krijgt een nieuwe gebruikersinterface (Metro) met 'tegels' die toegang geven tot applicaties en websites, maar kan ook met een 'klassiek' bureaublad worden ingesteld. Concurrerende browsers als Firefox, Chromeen Opera kunnen in deze desktopmodus draaien.

Mozilla kaartte kwestie van browserkeuze aan

Mozilla, de leverancier van Firefox, bracht vorige week de bal aan het rollen met een klacht over Windows RT, de aangekondigde versie van Windows 8 die op apparatuur met een ARM-processor draait. Microsoft zou Mozilla geen toegang geven tot de applicatieprogramma-interfaces (API's) in Windows RT. Mozilla zei in één adem dat de EU-schikking over browserkeuze mogelijk ook geldt voor de ARM-versie van Windows 8. In de huidige opzet zou Microsoft met Windows RT in overtreding zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in