Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands IT-bedrijf dingt mee naar 'groene' prijs EU

De nominatie betreft de Sustainable Energy Europe Award 2012 (SEE Award), een prijs op het gebied van duurzame energie. Durabilit is het enige Europese IT-bedrijf dat voor de finale is geselecteerd en tevens de enige organisatie uit Nederland.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Durabilit is gespecialiseerd in emissieneutrale IT-oplossingen, compensatie van het broeikasgas CO2 en hergebruik van apparatuur. De inzending van het Amsterdamse bedrijf voor de SEE Award betreft de Greener Network Calculator, een applicatie waarmee bedrijven ‘groene’ hardwareopties kwantitatief kunnen analyseren.

Calculator rekent uit hoeveel hergebruik bespaart

Gebruikers kunnen een groot aantal variabelen in de calculator invoeren, zoals het aantal poorten van een netwerkswitch, gewicht van de apparatuur, soort energie (groene of grijze stroom), het geschatte aantal gebruiksjaren en de plek waar de switch wordt opgesteld. De software rekent vervolgens uit hoeveel energie en CO2-uitstoot kan worden bespaard door tweedehands apparatuur in te zetten.

Volgens Durabilit zijn de voordelen van hergebruik weliswaar wetenschappelijk aangetoond, maar moet het in de praktijk nog gemeengoed worden. Volgens directeur Samuel Korfmacher is dat een kwestie van weloverwogen keuzes maken. Veel gebruikte hardware is tegenwoordig nog helemaal bij de tijd en kan daardoor prima als alternatief voor nieuwe spullen worden aangeschaft.

EU-prijzen uitgedeeld in 5 categorieën

De SEE Awards worden toegekend op 5 terreinen: communiceren, consumeren, leren, leven en reizen. Dit jaar zijn 262 projecten uit 14 EU-lidstaten ingediend, waarvan er in de voorronde 25 overbleven. Durabilit dingt mee in de categorie consumeren. De vijf winnaars worden op 19 juni bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Brussel tijdens de Duurzame Energieweek van de Europese Unie.

Nominatie in Duitsland leidde niet tot bekroning

Vorig jaar is Durabilit al genomineerd voor de Green IT Best Practice Award 2011, een Duitse prijs. Durabilit nam het toen op tegen grote mededingers als Audi, Daimler en Deutsche Bank. Uiteindelijk drong Durabilit, dat meedeed in de categorie ‘visionaire totaalconcepten’, echter niet tot de finale van 11 deelnemers door.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in