Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén op de vijf webwinkels slecht beveiligd

De redactie van RTL Nieuws liet 25 willekeurig gekozen webwinkels de maat nemen door een niet met name genoemde specialist, en liet diens bevindingen vervolgens verifiëren door beveiligingsconsultant Martin Knobloch. Bij vijf van de onderzochte websites werden serieuze problemen gevonden. Bij nog eens zes was er sprake van 'kleine onregelmatigheden'.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ondeugdelijke websitesoftware

Meest schokkend was de constatering dat veel lekken bleken te worden veroorzaakt door ondeugdelijke software van het bedrijf WinkelSlim. Het bedrijf verweerde zich met de opmerking dat de kwetsbaarheid van de websites die met zijn software gebouwd zijn vaak te wijten is aan het feit dat er met een oude versie van het pakket gewerkt wordt. Maar het bedrijf moest toegeven dat ook de jongste versie kwetsbaar is. Om precies te zijn voor SQL Injection, een gevolg van slecht programmeren waar al jaren voor gewaarschuwd wordt. WinkelSlim heeft in reactie op de uitzending wel toegezegd dat het dat probleem zal verhelpen.

Het grootste bedrijf dat kwetsbaar bleek, was Perry Sport. Daar bleken de adresgegevens van 95.000 klanten in te zien; naar het zich laat aanzien waren financiële gegevens zoals pas- en creditcardnummers niet te hacken. Ook Perry heeft toegezegd maatregelen te zullen nemen. Daarnaast waren er problemen bij de webwinkels www.hethobbypakhuis.nl, www.webfietsen.nl, grandcruwijnen.nl en www.werkmakers.nl. Van deze vier heeft alleen de laatste kennelijk maatregelen genomen; de site van Werkmakers is althans niet bereikbaar. De andere drie draaien gewoon door, zonder vermelding van de uitzending van RTL Nieuws of van maatregelen die in reactie op die uitzending zijn genomen.

Thuiswinkel Waarborg geeft meer zekerheid

Het is voor de webshopper niet te doen om zelf te controleren of een webwinkel veilig is. De redactie van RTL Nieuws merkt wel op dat een Thuiswinkel Waarborg houvast geeft. Op sites met de Thuiswinkel Waarborg zijn in ieder geval slechts in enkele gevallen kleine onregelmatigheden aangetroffen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in