Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft mag omstreden producten blijven verkopen

Het verkoopverbod was geëist door Motorola Mobility. Volgens deze fabrikant van mobiele telefoons maken de gewraakte producten inbreuk op zijn technologiepatenten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Motorola Mobility had bij een regionale rechtbank in Mannheim (Duitsland) op 2 mei een verkoopverbod voor elkaar gekregen. Vooruitlopend daarop had de rechter in Seattle Motorola al op 11 april opgedragen om een eventueel verkoopverbod in Duitsland nog niet direct in de praktijk te brengen.

Amerikaanse rechter wil eerst zelf uitspraak kunnen doen

Microsoft had bij voorbaat om die opschorting gevraagd omdat het de bui in Duitsland al zag hangen. De Amerikaanse rechter James Robart ging daarin mee. Hij wilde eerst zelf uitspraak kunnen doen in het patentgeschil tussen Motorola en Microsoft. De rechter stelde zich op dit standpunt omdat zijn rechtbank de eerste is waar het geschil aanhangig is gemaakt.

Motorola Mobility op zijn beurt had de rechter weer gevraagd om dit opschortingsbevel in te trekken. Dan zou Microsoft alsnog Windows 7 en de XBox van de markt moeten malen. Maandag bleek dat rechter Robart daar niets voor voelt. Hij voegde er wel aan toe dat hij de opschorting ongedaan kan maken kan als de omstandigheden zouden veranderen. Dat meldt het Amerikaanse vakblad Computerworld.

Omstreden patenten gaan over videostandaard H.264

Het conflict gaat over patenten die Motorola bezit op bepaalde videotechnologie. Een deel van de vindingen is verwerkt in de H.264-standaard voor het coderen van videobeelden. Als zulke patenten deel gaan uitmaken van een industriestandaard, dient de eigenaar ze in licentie aan derden te geven op "eerlijke, redelijke en niet discrimenerende" voorwaarden.

Motorola eist 2,25 procent van verkoopprijs

Motorola verlangt wereldwijd 2,25 procent van de winkelprijs van de producten waar de vindingen in zijn verwerkt. Dat vindt Microsoft geen redelijke prijs en daarom stapte het naar de rechter. Voor Motorola was dat weer aanleiding om Microsoft te beschuldigen van inbreuk op de licentievoorwaarden en de licentie in te trekken. Daarmee werden de producten van Microsoft illegaal.

Microsoft verplaatste distributiecentrumnaar Nederland

Microsoft besloot op 2 april dat het vanwege de ruzie met Motorola een distributiecentrum vanuit Duitsland naar Venray in Nederland verplaatst. Dat is inmiddels gebeurd.

Microsoft heeft ook beroep aangetekend bij het gerechtshof in Karslruhe tegen het verkoopverbod dat de rechter in Mannheim heeft opgelegd. In de Verenigde Staten staat behandeling van de zaak voor een juryrechtbank op de rol voor november van dit jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in