Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwerping ACTA nog geen gelopen race

De commissie Buitenlandse Handel zal volgende maand een standpunt bepalen dat aan het voltallige parlement wordt voorgelegd. Droutsas deed zijn toezegging na een discussie met de commissieleden, waarin hij concludeerde dat ACTA strijdig is met Europese grondrechten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Groen Links-Europarlementariër Judith Sargentini had Droutsas eerder nog geen duidelijk standpunt ingenomen, maar legt het gisteren voorgestelde advies de vinger wel op de zere plek: “ACTA is vaag en dubbelzinnig waar het gaat om de bescherming van grondrechten zoals het recht op privacy, de informatievrijheid en het recht op een eerlijk proces”.

Onlangs publiceerde ook de Europese privacytoezichthouder een negatief rapport over ACTA. Volgens dat rapport voldoet ACTA niet aan Europese verdragen en kan ACTA ertoe leiden dat triviale overtredingen van de auteursrechten worden vervolgd en zwaar bestraft.

Christendemocraten en conservatieven nog niet tegen

Volgens Sargenti brengt een negatief advies over ACTA van de parlementscommissie die specifiek verantwoordelijk is voor het waarborgen van de grondrechten een definitieve verwerping van ACTA dichterbij. Maar ze wil niet te vroeg juichen: “De grootste fractie, die van christendemocraten en conservatieven, lijkt ACTA nog steeds te willen verdedigen. Het is dus nog niet zeker dat Droutsas een meerderheid krijgt”. Ze betoont zich daarmee nog wat terughoudender dan Eurocommissaris Kroes. Die zei tijdens de conferentie Re-publica in Berlijn dat het ACTA-handelsverdrag niet zal worden aangenomen in Europa.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in