Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkste man ter wereld biedt op deel KPN

América Móvil wil een belang krijgen in KPN van 28 procent. Het laat niet weten waarom de limiet op de deelneming op 28 procent is gezet. Maar bij een deelneming van 30 procent of meer, is het verplicht een bod uit te brengen op de rest van het bedrijf.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het zogenoemde partieel openbaar bod op KPN biedt een premie van circa 23,5 procent op de slotkoers van KPN op 7 mei. Uit data van Reuters blijkt dat de deal een waarde heeft van meer dan 2,3 miljard euro.

América Móvil laat weten toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte te hebben gebracht. Het gaf verder aan de huidige strategische plannen van KPN te steunen en is van plan "constructief'' samen te werken met het management.

Een woordvoerster van KPN noemde het bod "gematigd'' positief. "Het laat zien dat KPN ondergewaardeerd is'', zo voegde ze toe. Er is tot nu toe één gesprek geweest tussen de twee partijen. Bij América Móvil was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

América Móvil is de grootste aanbieder van draadloze diensten in Latijns Amerika. Het had eind maart 246 miljoen draadloze abonnees in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Slim is rijkste man ter wereld

Eigenaar van América Móvil is de Mexicaanse tycoon Carlos Slim, de rijkste man ter wereld. Zijn bedrijf had al een deelneming van circa 4,8 procent in KPN. Deze stap wordt door het concern echter gezien als de "eerste significante investering in Europa''. De 72-jarige Carlos Slim Helú is volgens het Amerikaanse Forbes de rijkste man ter wereld, nog voor Bill Gates en Warren Buffett. De zoon van uit Libanon naar Mexico gevluchte maronitische christenen, studeerde af als ingenieur. Hij werd in 1990 een belangrijke zakenman, toen hij het telecommmunicatiebedrijf Telmex kocht van de Mexicaanse regering, die de onderneming privatiseerde.

Critici zeggen dat Slim het bedrijf kon kopen dankzij zijn vriendschap met de toenmalige president Carlos Salinas. Door de aankoop kreeg Slim een monopolie op telefonie in handen. Hij controleert nu ongeveer 90 procent van de Mexicaanse telecommunicatie. In de jaren '90 breidde Slim zijn positie uit door een reeks bedrijven op te kopen, waaronder América Movil, dat een belang in KPN wil nemen. Hij was een tijdje vicepresident van de Mexicaanse aandelenbeurs en heeft een groot deel van het centrum van Mexico-Stad gekocht om het op te knappen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in