Overslaan en naar de inhoud gaan

VS: China en Rusland grootste copyrightschenders

Het zogeheten Special 301 Report [PDF] is opgesteld door de U.S. Trade Prepresentative (USTR), een instelling van de federale regering in Washington die de president adviseert over handelspolitiek. Elk jaar verschijnt een nieuwe editie waarin andere landen de maat wordt genomen op het gebied van bescherming van auteursrechten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zelfs buurland Canada staat - al voor het vierde jaar achtereen - op de lijst. De VS zelf zijn kennelijk brandschoon, want zij komen niet als aangeklaagde partij in het rapport voor.

Prioriteitslijst met 13 boosdoeners

De opstellers van het rapport onderzochten de bescherming en handhaving van 'intellectual property' (IP) door 77 handelspartners van de Verenigde Staten. De overtredingen zijn het ernstigst in 13 landen. Naast Rusland en China zijn dat Algerije, Argentinië, Canada, Chili, India, Indonesië, Israël, Pakistan, Thailand, Oekraïne en Venezuela. Ze zijn door de USTR op de 'priority watch list' geplaatst, een lijst van landen die de VS extra in de gaten willen houden.

Ook 4 Europese landen op gewone 'watch list'

Daarnaast zijn nog 26 landen op de gewone 'watch list' geplaatst. Opvallend is dat hierbij ook 4 Europese landen zijn: Finland, Noorwegen, Italië en Griekenland. Finland en Noorwegen zouden patenten op farmaceutische producten onvoldoende beschermen. Noorwegen krijgt wel een pluim omdat het overweegt een wetsontwerp voor bestrijding van internetpiraterij in te dienen.

De USTR vindt dat Griekenland zijn wet- en regelgeving op dit gebied verder moet verbeteren, al zijn in 2011 wel wat 'beruchte' sites met illegale software uit de lucht gehaald en heeft de nationale politie een afdeling voor cybercrime opgericht. Pogingen van de Italiaanse overheid om internetpiraterij in te dammen hebben in de ogen van de Amerikanen onvoldoende geholpen.

Wel verbetering zichtbaar in China en Rusland

Het rapport ziet ook lichtpuntjes in Rusland en China. Zo heeft Rusland (dat al 16 jaar op de zwarte lijst staat) een wet aangenomen om in februari 2013 een rechtbank gespecialiseerd in intellectueel eigendom in te stellen. China (sinds eind jaren '90 vermeld) heeft in 2010/2011 een campagne gevoerd om piraterij te bestrijden en heeft vervolgens een permanente overheidsorganisatie ingericht om auteursrechten te beschermen.

Opmerkelijk is ook de vermelding van Israël, een land waar veel IT-securityleveranciers hun oorsprong hebben. De bezwaren lijken zich ook hier toe te spitsen op farmaceutische octrooien. Daarnaast zou de USTR graag zien dat Israël de WIPO-internetverdragen ratificeert en zijn auteurswetten op diverse punten aanpast, onder meer om schadevergoeding te regelen.

Lobbyclub BSA blij met aandacht voor piraterij

De belangenorganisatie Business Software Alliance (BSA) is opgetogen dat het rapport de aandacht van politici vestigt op "de ergste vrijplaatsen voor softwarepiraterij in de wereld". Volgens BSA-voorzitter Robert Holleyman berokkent de woekerende piraterij in 's werelds snelst groeiende markten schade aan de softwarebranche en andere sectoren die afhankelijk zijn van copyrights. Holleyman vindt dat landen als China, Rusland, Indonesië en Oekraïne "onacceptabel hoge piraterijcijfers" hebben. Dat zou een aantoonbaar nadelig effect hebben op innovatie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in