Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verkoopt weer zelf smartphone

Er is geen sprake van koppelverkoop met een abonnement. Kopers kunnen zelf een simkaartje bij een telecombedrijf aanschaffen en in het toestel plaatsen. In de VS komen daarvoor AT&T en T-Mobile USA in aanmerking.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dezelfde Galaxy Nexus is in de VS al langer verkrijgbaar in combinatie met een abonnement. Bij Verizon Wireless en SprintNextel kost hij dan zo’n 200 dollar.

De Galaxy Nexus draait op Android 4.0, alias Ice Cream Sandwich (ICS), de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem. De telefoon is uitgerust met Google Wallet, een app voor mobiele betalingen. Op dit moment ondersteunt in de VS alleen telecombedrijf Sprint deze betaaldienst, die gebruikmaakt van een chip voor Near Field Communication (NFC) in het toestel.

Nieuwe sectie Devices in Google Play-webshop

De Samsung Galaxy Nexus is ondergebracht in een nieuwe sectie ‘Devices’ (apparaten) in Google Play, de webwinkel die tot voor kort bekend stond als Android Market. Er zijn hoofdzakelijk apps, muziek en films verkrijgbaar. Google Play is de tegenhanger van de iTunes Store en de App Store van Apple.

Het ligt voor de hand dat Google Play in dezelfde devices-afdeling ook tabletcomputers met Android gaat verkopen. De zakenkrant The Wall Street Journal berichtte eerder dit jaar over plannen van Google in die richting. Het internetbedrijf zou ontevreden zijn over de manier waarop telecombedrijven en andere winkels de Androidtablets aan de man brachten.

In eerste instantie levert Google de Galaxy Nexus alleen in de Verenigde Staten. Andy Rubin, vicepresident van Google, schrijft in een blog te hopen dat de Devices-sectie binnenkort ook in andere landen beschikbaar komt.

Google liet eerdere poging snel weer varen

Twee jaar geleden deed Google met de Nexus One een eerste poging om Android-smartphones rechtstreeks aan de consument te verkopen. Na enkele maanden liet Google die strategie alweer los. De Nexus One werd geproduceerd door de Taiwanese fabrikant HTC.

Door zelf smartphones en wellicht straks tablets te verkopen, kan Google een winstmarge opstrijken die anders bij telecombedrijven en/of winkeliers terechtkomt. Tot dusver verdient Google niets aan de (gratis) licenties op Android die het verstrekt aan fabrikanten van smartphones en tablets, maar alleen aan advertenties bij zoekresultaten. Ook van de verkoop van betaalde apps via Google Play krijgt Google een percentage.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in