Overslaan en naar de inhoud gaan

Enschede zet administratieve bestanden online

In eerste instantie worden 49 datasets aangeboden, variërend van adressen en archeologische verwachtingen binnen de gemeente tot de topografie van het openbare riool en wijknamen met bijbehorende codes. Het is de bedoeling is om het aanbod snel uit te breiden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Die uitbreiding zal zich langs drie lijnen moeten voltrekken:

  • Bestanden die op de Referentielijst data.overheid.nl voorkomen
  • Bestanden waar de samenwerkende opendatagebruikers uit Enschede om verzoeken (indien technisch en bestuurlijk haalbaar)
  • Bestanden die naar het oordeel van de betrokken ambtenaren interessant en eenvoudig overdraagbaar zijn.

De belangrijkste tempobeperkende factor bij het beschikbaar maken van open datasets is volgens Adviseur Patrick Reijnders van de gemeente, de heterogeniteit van de bestandsformaten. Het is de bedoeling om het aanbod op het platform te kanaliseren in standaarden HTML, JSON, XML, CSV, TSV, TAG en KML voor data met een geografische component.

Eindhoven heeft ook belangstelling

De gedachte achter het digitaal beschikbaar stellen van deze informatie is dat derden met deze gegevens mogelijk kunnen verrijken op een manier die de gemeente niet heeft voorzien of niet tot haar taak rekent. Om gebruik te mogen maken van de opendata van de gemeente Enschede moeten gebruikers zich houden aan de op de site gespecificeerde licentievoorwaarden. Enschede beperkt zich daarbij tot de door Creative Commons Nederland gehanteerde licentievormen.

Het platform – dat in beta-versie online is - stelt kopieën van de oorspronkelijke gemeentelijke bestanden beschikbaar. De technologische implementatie behelst een database (die als warehouse dienst doet) en een CMS voor de online presentatie. Enschede koos voor beide onderdelen opensource-software (PostgresSQL en Ariadne). De codes voor de inrichting en koppeling van een en ander stelt ze kosteloos als open source beschikbaar aan andere gemeenten die ook met Open Source aan de slag willen. De eerste gemeente die zich daarvoor meldde is Eindhoven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in