Overslaan en naar de inhoud gaan

Chipfabrikant MIPS zet zichzelf te koop

Dat meldt financieel persbureau Bloomberg, dat zich baseert op anonieme ‘ingewijden’. MIPS zelf heeft het verkoopplan nog niet openbaar gemaakt.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Goldman Sachs is al enkele weken op zoek naar potentiële kopers en moet de onderhandelingen met hen openen, aldus de bronnen. Bij het bekend worden van de verkoopgeruchten schoot de beurskoers van MIPS donderdag in New York met 26 procent omhoog.

Grote naam in de vorige eeuw

MIPS Technologies is een bekende naam in de wereld van de halfgeleiders, maar ook een beetje vergane glorie. Het bedrijf fabriceert zelf geen chips, maar besteed de productie uit aan gespecialiseerde chipfabrieken of ‘foundry’s’. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw maakte MIPS furore met zogeheten RISC-processors, chips met een beperkte instructieset. Ze vonden vooral hun weg naar krachtige grafische werkstations en servers. Daartegenover stonden de CISC-processors met een complexe instructieset, zoals de x86-lijn van Intel.

Tot de computer- en chipfabrikanten die licenties hebben op ontwerpen van MIPS behoren Cisco, Sony, Texas Instruments en Broadcom. Ze hebben de blauwdrukken van het bedrijf ingezet voor onder meer netwerk- en telecomapparatuur, settopboxen voor digitale televisie en tv-toestellen.

Koersverlegging naar mobiele producten weinig succesvol

De laatste jaren probeert MIPS munt te slaan uit de populariteit van smartphones en tabletcomputers, maar veel vooruitgang op dat front heeft het bedrijf nog niet geboekt. Marktleider in dit segment is chipontwerper ARM Holdings uit Cambridge in Groot-Britannië. Het is onwaarschijnlijk dat de Britten een bod zullen uitbrengen, aldus twee bronnen van Bloomberg. Een geraadpleegde analist van ThinkEquity oppert dat Broadcom en Qualcomm zich over MIPS zouden kunnen ontfermen.

Een van de kroonjuwelen van MIPS, naast expertise op het gebied van chipontwerp, is zijn portefeuille van technologiepatenten. Het zijn er circa 580 en al in januari zei topman Sandeep Vij dat het bedrijf verschillende wegen bewandelde om die te gelde te maken.

In boekjaar 2011 (juli 2010-juni 2011) zag MIPS zijn omzet nog met 16 procent toenemen tot 82 miljoen dollar, terwijl de nettowinst met 38 procent steeg naar 17,8 miljoen dollar. De laatste paar kwartalen blijven de resultaten echter achter. Op 26 april publiceert het bedrijf de cijfers over het derde kwartaal van dit boekjaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in