Overslaan en naar de inhoud gaan

Aftellen voor pensionering Windows XP begonnen

Niet alleen de ondersteuning van Windows XP, ook die van Office 2003 eindigt op 8 april 2014. Na die datum krijgen gebruikers geen beveiligingsupdates meer.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De laatste hardnekkige gebruikers krijgen het advies om nu te beginnen met de migratie van deze producten naar respectievelijk Windows 7 en Office 2010 of eventueel naar de cloud met Office 365.

Stella Chernyak schrijft in het Windows for your Business Blog dat Windows XP en Office 2003 “voor hun tijd geweldige softwarereleases” waren, maar dat de technologie sindsdien is veranderd, net als de behoeften en verwachtingen van mensen. Nieuwere versies van beide producten zouden daar beter op aansluiten.

Advies: niet wachten op Windows 8

Microsoft adviseert klanten om met overstappen niet te wachten op de volgende versies van Windows en Office. Dat zou waarschijnlijk iedere leverancier zeggen die liever nu producten verkoopt dan pas aan een volgende generatie geld te verdienen. Als argument noemt Chernyak dat bedrijven beter direct de vruchten kunnen plukken van Windows 7 en Office 2010.

Ook is het volgens Chernyak zaak de uitrol te hebben voltooid voordat de ondersteuning van de oude producten afloopt. Bedrijven die nu nog geen begin hebben gemaakt met de migratie, zijn volgens Microsoft aan de late kant. Een doorsnee migratieproject duurt van begin tot eind 18 tot 32 maanden.

Ongekende levensduur van 12 jaar en 5 maanden

Windows XP maakte zijn debuut in oktober 2001. Dat betekent dat het product bij zijn pensionering 12 jaar en 5 maanden in de lucht is gehouden - langer dan enig ander product van Microsoft. Windows NT komt met een levensduur van 11 jaar en 5 maanden nog het dichtst in de buurt.

XP is nu al langer op de markt dan Microsoft had verwacht en gewenst. Het bedrijf zag zich gedwongen de ondersteuning te verlengen omdat veel klanten, vooral in het bedrijfsleven, geen behoefte hadden aan vervanging. De tegenvallende opvolger Windows Vista heeft het leven van Windows XP nog verder opgerekt.

Windows XP nog op bijna de helft van alle desktop-pc's

Feit is dat het marktaandeel van XP mede door het succes van Windows 7 daalt, maar nog altijd aanzienlijk is. Volgens onderzoeksbureau Net Applications draaide XP in mei vorig jaar op 55,22 procent van alle desktop-pc’s op internet. In maart was dit gedaald naar 46,86 procent. In dezelfde periode klom Windows 7 van 27,27 naar 37,54 procent, terwijl Vista van 10,46 naar 7,65 procent terugviel.

Sommige bedrijven zullen in april 2014 nog steeds (een klein deel van) hun pc’s onder Windows XP hebben draaien. Dat zei Michael Silver, onderzoeker bij Gartner, desgevraagd tegen Computerworld.

In het blog somt Chernyak een aantal gereedschappen en informatiebronnen op waarmee bedrijven de migratie naar Windows 7 en Office 2010 soepeler kunnen laten verlopen. Daartoe behoren de Microsoft Deployment Toolkit (MDT), het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP) en Windows Intune.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in