Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel werkt aan ultrasnelle chip voor supercomputers

Dat heeft Diane Bryant, vicepresident van de Datacenter & Connected Systems Group van Intel gezegd. Bryant gaf geen nadere bijzonderheden over het samenspel tussen de nieuwe chip en bestaande Infiniband-apparatuur, meldt Computerworld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Infiniband is een verbindingstechnologie die servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur in rekencentra aan elkaar koppelt. De technologie kwam eind jaren '90 op en was oorspronkelijk bedoeld om bestaande protocollen als Ethernet en Fibre Channel te vervangen, maar de vinding is tot dusver geen gemeengoed geworden in datacenters.

In de wereld van supercomputers is Infiniband inmiddels wel redelijk ingeburgerd geraakt. Intel omarmde de technologie aanvankelijk, maar trok zich in 2002 terug van deze markt.

Plannen sluiten aan op overname Qlogic

In januari nam Intel onderdelen over van Qlogic, een specialist op het gebied van Infiniband. Intel zei toen dat de overname zou bijdragen aan zijn inspanningen om de interne bandbreedte in systemen voor high performance computing (HPC) te vergroten. Volgens de chipfabrikant brengt de aankoop van de Infiniband-afdeling van Qlogic zijn voornemen dichterbij om omstreeks 2018 systemen met 'exaflops'-performance te bouwen.

Een exaflops staat voor 10 tot de 18e macht ‘floating point operations' (drijvendekommaberekeningen) per seconde. Dat is 100 keer zo snel als de snelste supercomputers van dit moment, aldus Intel. Die komen dus niet verder dan circa 10 petaflops (1 petaflops is 10 tot de macht 15 floating point operations per seconde).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in