Overslaan en naar de inhoud gaan

Californië verspilt 500 miljoen dollar met mislukt IT-project

Het project was al even onderweg. Sinds 2001 om precies te zijn. Doel was de modernisering van de automatiseringssystemen van de rechtbanken in Californië. Er zou één 'California Case Management System' worden ontwikkeld dat 70 verschillende, verouderde systemen zou gaan vervangen. Behalve het verhogen van de efficiency van de bedrijfsvoering op de rechtbanken beloofde het project ook eenvoudiger toegang voor burgers tot informatie van de rechtbanken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

In 2004 werd een schatting gemaakt van de totale kosten van het project: 260 miljoen dollar zou het gaan kosten. Maar afronding van het CCMS bleef uit. In 2011 werd daarom een audit op het project uitgevoerd die tot vernietigende conclusies leidde. Slecht gepland, beslissingen niet gedocumenteerd of onderbouwd, niet onderzocht of het een kosteneffectieve oplossing was, waren enkele van de bevindingen. Er was bovendien geen budget verkregen voor de uitrol van het systeem naar alle hogere Californische rechtbanken, wat de bruikbaarheid van het systeem sterk zou verminderen.

Financieel een zooitje

Nog ernstiger was dat het project ook financieel een zootje bleek. Er was geen helder contract met de ingeschakelde leverancier om kosten en strekking van het project in de hand te houden. Dat had zijn effect niet gemist: dankzij 102 amendementen op de oorspronkelijke opdracht aan die leverancier was zijn rekening opgelopen van 33 miljoen tot 310 miljoen dollar. En dat was niet de enige overschrijding: de totale kosten werden inmiddels op 1,9 miljard dollar geraamd.

Er is nog enige tijd over gedebatteerd, maar bij de ernstige begrotingsperikelen waarmee Californië kampt was de afweging eigenlijk makkelijk. De 1,4 miljard dollar die nog nodig zou zijn om het CCMS af te ronden, zou nooit te vinden zijn. Dus neemt de overheid een verlies van 500 miljoen dollar; het bedrag dat tot nog toe is geïnvesteerd. Wel is nog 8,5 miljoen dollar vrijgemaakt om te kijken, of nog iets van die investeringen te hergebruiken is. Want hun systemen moderniseren, dat zullen de rechtbanken nog wel moeten doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in