Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse overheid wil inzicht in alle mail en webverkeer

De regering probeert de nieuwe wet aangenomen te krijgen door zich te beroepen op extra veiligheidsmaatregelen die nodig zijn in verband met de Olympische Spelen die zich deze zomer in Londen voltrekken. De wet wordt mogelijk aangekondigd tijdens de Queen's Speech in mei.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Voorstel stuit op veel protest

Volgens de nieuwe wet krijgt de GCHQ, de Britse evenknie van de AIVD, de mogelijkheid zonder dat de rechter eraan te pas komt gegevens op te vragen bij internetaanbieders en telecombedrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om Twitter- en Facebookverkeer, en SMS. De maatregel stuit op veel weerstand bij de privacyvoorvechters omdat de wet de mogelijkheid biedt grote hoeveelheden onverdachte mensen in de gaten te houden zonder dat zij hiervan op de hoogte zijn. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is de maatregel noodzakelijk om terrorisme en misdadige activiteiten in toom te kunnen houden.

Geen centrale opslag meer

In 2009 heeft de toenmalige Labour-regering ook al eens een wet met een dergelijke strekking proberen aan te nemen. Destijds stuitte die op veel weerstand bij de Conservatieven en Liberaal-democraten. Het nieuwe wetsvoorstel van deze twee partijen, die intussen de regeringsverantwoordelijkheid van Labour hebben overgenomen, verschilt van het vorige in de manier waarop de gegevens worden bewaard. Labour wilde destijds een centrale database creëren met een kopie van al het verkeer. In het huidige wetsvoorstel moeten de netwerkbedrijven zelf het verkeer bewaren en krijgen de opsporingsdiensten daar toegang toe.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in