Overslaan en naar de inhoud gaan

Tiener opgepakt voor hack bij KPN

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte de arrestatie maandag pas bekend, om het politieonderzoek niet te hinderen. De hacker(s) plaatsten schadelijke software op de systemen van KPN, waarbij de beveiliging werd omzeild. Rechercheurs hebben de 17-jarige wekenlang online gevolgd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Gelekte persoonsgegevens bleken niet van KPN te zijn

In februari maakte KPN bekend te zijn gehackt. Op 10 februari bleek van 539 KPN-klanten persoonlijke gegevens online te zijn gezet. Het ging om namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden die op pastebin.com waren gezet. Uit voorzorg heeft KPN toen het e-mailverkeer voor ongeveer 2 miljoen klanten tijdelijk afgesloten.

Naderhand bleek dat de persoonsgegevens niet van KPN afkomstig waren, maar van een website waar deze klanten hun e-mailadres van KPN hadden achtergelaten, aldus het OM.

Verdachte zou meer computerinbraken hebben gepleegd

De aangehouden jongen beheert vermoedelijk ook een site waarop gegevens van gestolen creditcards worden verhandeld. Ook zou hij hebben ingebroken op de computers van de Tokohu Universiteit in Japan, de universiteit van Trondheim en wetenschaps- en technologieinstituut KAIST in Zuid-Korea. Op een chatkanaal zou hij tegen studenten van KAIST hebben opgeschept over de hack bij KPN.

KPN nog maanden bezig zijn beveiliging te verbeteren

KPN heeft laten weten maatregelen te hebben genomen om de beveiliging te verbeteren. "Sinds de inbraak heeft KPN systemen vervangen. Ook loopt KPN systemen na op eventuele kwetsbare plekken'', aldus het bedrijf. Deze operatie neemt volgens KPN nog enige maanden in beslag.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in