Overslaan en naar de inhoud gaan

'4G-claim nieuwe iPad misleidend'

De Australian Competition & Consumer Commission (ACCC) heeft maandag aangekondigd dat het Apple vandaag voor een federale rechtbank in Melbourne zal beschuldigen van overtreding van consumentenwetgeving. De ACCC is een onafhankelijke instelling die vergelijkbaar is met de Consumentenautoriteit in Nederland.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de consumentenwaakhond is de manier waarop Apple de nieuwe "iPad met WiFi + 4G" aanprijst misleidend. De aanduiding wekt de indruk dat Australische consumenten met de New iPad in eigen land verbinding kan krijgen met een mobiel netwerk van de 4e generatie (4G), als ze een SIM-kaartje voor datacommunicatie kopen. "In werkelijkheid is dat niet het geval", aldus de ACCC.

Frequenties van nieuwe iPad niet beschikbaar in Australië

De nieuwe iPad is alleen geschikt voor 4G-dataverkeer in twee frequentiebanden: 700 en 2100 MHz. De4G-technologie, waarvan de uitrol in Noord-Amerika in volle gang is, staat bekend als Long Term Evolution (LTE). Het enige LTE-netwerk in Australië, dat van Telstra, werkt op 1800 MHz.

Apple zou met zijn gedrag vier met name genoemde artikelen van de Australian Consumer Law (ACL) overtreden. De Australische toezichthouder wil dat de rechtbank met spoed tussentijds vonnis wijst – vergelijkbaar met een kort geding – om te verzekeren dat consumenten op de hoogte worden gesteld "van de juiste technische mogelijkheden van dit apparaat".

Boetes en terugbetaling geëist in definitieve uitspraak

Daarnaast vraagt de ACCC om een definitieve uitspraak van de rechtbank in Melbourne. Onderdelen van dat vonnis zouden een veroordeling van Apples gedrag, geldboetes, corrigerende advertenties en terugbetaling aan consumenten moeten zijn.

In de tussentijd dringt de waakhond er bij consumenten op aan dat ze zich goed op de hoogte stellen van de beperkingen van de 4G-modellen van de nieuwe iPad.

Probleem speelt ook in andere landen, waaronder Nederland

In andere landen waar Apple de 'iPad 3' op de markt brengt speelt hetzelfde probleem. In zijn huidige vorm kan de nieuwe iPad 4G alleen op 4G-snelheid communiceren in landen die dezelfde frequenties gebruiken als in de Verenigde Staten en Canada.

Bijvoorbeeld in Nederland zijn nog geen 4G-netwerken operationeel en de beoogde frequenties zijn niet dezelfde als in de VS en Canada. Waarschijnlijk komt pas dit najaar een enkele frequentie (800 MHz) voor telecombedrijven beschikbaar. De uitgestelde veiling van die frequentie moet nog plaatsvinden.

Apple en telecombedrijven adverteren toch met 4G-aanduiding

Toch adverteren Apple zelf en telecombedrijven als T-Mobile ook in Nederland vrolijk met de kreet 'iPad 4G'. In werkelijkheid komt de nieuwe tablet hier net als zijn voorgangers niet verder dan 3G-snelheden. De gebruiker kan de iPad 4G wel op reis meenemen en bijvoorbeeld in de VS, na aanschaf van een SIM-kaartje van AT&T of Verizon Wireless, van hun LTE-netwerken gebruikmaken. Die beperking staat wel in de kleine lettertjes op de webshop van Apple.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in