Overslaan en naar de inhoud gaan

Seagate ziet 60 TB harddisk aan de horizon

Het wapenfeit van Seagate berust op 'heat-assisted magnetic recording' (HAMR), een vinding die het bedrijf al in 2006 heeft gedaan. De technologie maakt het mogelijk de lees/schrijfkop dichter naar het oppervlak van de draaiende magnetische schijf te brengen. Op die manier kunnen meer bits op dezelfde oppervlakte worden weggeschreven en uitgelezen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

HAMR maakt gebruik van een laserstraal en smering met nanobuisjes. Een andere aanpassing ten opzichte van gangbare harde schijven is de toepassing van een legering van ijzer en platina, in plaats van kobalt en platina als magnetische coating van de schijven.

Datadichtheid iets meer dan 1 terabit

Seagate heeft nu in het laboratorium een lineaire dichtheid van ongeveer 2 miljoen bits per inch gerealiseerd. Dat resulteert in een datadichtheid van iets meer dan 1 terabit (1000 gigabit, 1 biljoen bits) per vierkante inch.

Dat zijn hoeveelheden die het voorstellingsvermogen te boven gaan. Seagate doet een poging door te zeggen dat het aantal bits per vierkante inch veel groter is dan het totale aantal sterren (200 tot 400 miljard) in de Melkweg.

De maximale datadichtheid van de harddisks die nu op de markt zijn bedraagt 0,62 terabit per vierkante inch. Daarmee kunnen 3,5 inch harddisks met een maximale opslagcapaciteit van 3 terabyte (TB) worden geproduceerd. Voor schijfjes van 2,5 inch, die in veel notebooks zijn te vinden, kan de huidige capaciteit van 750 GB naar 2 TB worden opgekrikt.

Eerste generatie kan 6 terabyte bevatten

Waarschijnlijk krijgt de eerste generatie HAMR-schijven van 3,5 inch een capaciteit van 6 TB. In theorie zijn met dezelfde technologie dichtheden van 5 tot 10 terabit per vierkante inch haalbaar. Dat brengt harddisks van 30 tot 60 TB binnen bereik. Voor 2,5 inch-disks geldt dan een capaciteit van 10 tot 20 TB.

Uitbreiding naar 60 TB kan nog wel 10 jaar duren

Toepassing in de praktijk laat nog even op zich wachten. Seagate houdt daarbij een ruime slag om de arm. De fabrikant verwacht "later dit decennium" de eerste HAMR-schijven met verdubbelde capaciteit op de markt te brengen. De uitbreiding naar 60 TB verwacht het bedrijf "in de 10 jaar die volgen". Dat kan dus weleens ruimschoots na 2020 worden.

PMR bereikt binnenkort plafond

De vorige doorbraak op het gebied van harde schijven was 'perpendicular magnetic recording' (PMR) in 2006. De magnetische deeltjes op het schijfoppervlak zijn daarbij verticaal georiënteerd in plaats van in de lengterichting, zodat er meer op hetzelfde oppervlak passen. Het plafond van de PMR-technologie ligt op circa 1 terabit per vierkante inch en zal binnen enkele jaren worden bereikt, aldus Seagate. PMR verving de longitudinale opslagtechniek die sinds de uitvinding van de harde schijf in 1956 werd toegepast.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in