Overslaan en naar de inhoud gaan

'Offshoring vernietigt nog zeker 135.000 Europese IT-banen'

De Hacket Group onderzocht de ontwikkeling van de werkgelegenheid in financiën, personeelszaken, inkoop en IT - bedrijfsactiviteiten waar offshoring een grote opgang heeft gemaakt. Het aantal banen in die activiteiten in de VS en Europa is door de export ervan naar lagelonenlanden sterk gedaald, en daalt de komende jaren nog verder - tot 4,5 miljoen in 2016. In 2002 waren dat er nog 8,2 miljoen. Dat meldt ComputerWorld, dat kennelijk voorinzage heeft gehad in het nog niet gepubliceerde rapport.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


Voor 4700 Amerikaanse en Europese bedrijven met een omzet van ten minste 1 miljard dollar geeft de Hackett Group voor de IT-beroepsgroep specifiekere cijfers. Op dit moment hebben die bedrijven in het land van vestiging 1,8 miljoen IT'ers in dienst. In 2016 zullen 270.000 van die banen verplaatst zijn naar lagelonenlanden. De helft van dat verlies komt voor rekening van Europese bedrijven.

Groei teniet gedaan door productiviteitsverhoging

Groei bij de bedrijven zal wel in nieuwe IT-banen resulteren, maar per saldo zal dat het verlies aan banen niet compenseren, stelt de Hackett Group. Door productiviteitsverhoging - onder andere in de vorm van cloud computing - verdwijnen er bij die bedrijven ongeveer evenveel banen als er nieuwe ontstaan, voorspelt het adviesbureau.

De Hackett Group verwacht wel dat het effect van offshoring op de IT-werkgelegenheid af zal nemen. Simpelweg omdat in de niet al te verre toekomst alles wat je in lagelonenlanden kunt laten doen, daar al naartoe geëxporteerd zal zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in