Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeringen in chipmachines krimpen dit jaar

Onderzoeksbureau Gartner wijt de daling van de bestedingen aan nieuwe chipmachines aan het uitstellen van uitbreidingsplannen over de volle breedte van de halfgeleiderindustrie. Dat is een gevolg van de zwakke marktomstandigheden in de 2e helft van 2011, die nog steeds doorwerken.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het gevolg: bestedingen van 38,9 miljard dollar aan chipmachines in 2012, een daling van 11,6 procent in vergelijking met de 44 miljard dollar die chipfabrikanten vorig jaar nog aan nieuwe apparatuur uitgaven.

Opleving in 2e helft van dit jaar verwacht

Maar de krimp is tijdelijk. De benuttingsgraad van het bestaande machinepark zal in het 2e kwartaal van dit jaar weer gaan stijgen, verwacht vicepresident Klaus Rinner, vicepresident van Gartner. Zodra vraag en aanbod weer in evenwicht zijn, moeten chipfabrikanten volgens weer gaan investeren om aan de gestegen vraag te voldoen.

Rinner verwacht dan ook in de 2e helft van dit jaar een flinke opleving in de investeringen in productiemachines, al is verder uitstel tot 2013 niet uitgesloten. Vooralsnog gaat men bij Gartner uit van een groei met 10,5 procent in 2013 tot een investering van 43 miljard dollar in nieuwe chipmachines. Verder vooruitkijkend lijkt ook 2014 nog een jaar van groei te worden, gevolgd door een nieuwe inzinking in 2015.

Verkoop wafermachines vertoont ups en downs

Het leeuwendeel – ruim 80 procent – van de bestedingen aan chipmachines gaat op aan apparatuur waarmee 'wafers' (siliciumschijven) worden verwerkt. In deze categorie is onder meer het Nederlandse ASML actief. De verkoop van wafermachines steeg vorig jaar met ruim 13 procent tot 35,8 miljard dollar. In 2012 gaat er weer bijna 13 procent af en in 2013 en 2014 verwacht Gartner groeicijfers van respectievelijk 7 en 11 procent.

De totale kapitaaluitgaven van de halfgeleiderindustrie dalen dit jaar met 7,3 procent naar 60,9 miljard dollar. In 2013 zullen ze weer met 3,5 procent oplopen, verwacht Gartner. In de totale kapitaaluitgaven zijn niet alleen de productiemachines maar ook de grond, gebouwen, inrichting en dergelijke inbegrepen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in