Overslaan en naar de inhoud gaan

Yahoo klaagt Facebook aan om patenten

De zaak is maandag aangespannen bij een federale rechtbank in San Jose (Californië). De aanklacht is erg breed: volgens Yahoo is "het hele sociale netwerkmodel" van Facebook gebaseerd op gepatenteerde technologie van Yahoo op het gebied van sociale netwerken. Dat melden diverse media.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De aangehaalde patenten hebben betrekking op vindingen op het gebied van online-adverteren, privacybescherming, persoonlijke aanpassingen aan websites, communicatie binnen sociale netwerken en sociale netwerken in het algemeen. Yahoo staaft zijn beweringen met een reeks voorbeelden.

Facebook toont zich 'verrast' en 'teleurgesteld'

In een schriftelijke verklaring zegt Facebook "verrast" en "teleurgesteld" te zijn dat Yahoo zijn toevlucht heeft genomen tot gerechtelijke vervolging. Yahoo doet al lange tijd zaken met Facebook en zou flink hebben geprofiteerd van de samenwerking met het sociale netwerk, aldus de verklaring. Facebook zegt zich "met alle kracht tegen deze raadselachtige acties" te zullen verdedigen.

Het is niet duidelijk of Yahoo de omstreden technologie eerst in licentie heeft aangeboden aan Facebook. Wel deden onlangs berichten de ronde dat Yahoo met gerechtelijke stappen dreigde als Facebook niet bereid was het op een akkoordje te gooien.

Aanklacht komt vlak voor beursgang Facebook

Yahoo heeft er in elk geval jaren over gedaan om naar de rechter te stappen. Het gekozen moment lijkt niet toevallig. Facebook gaat binnenkort naar de beurs en wil daarbij een slordige 5 miljard dollar ophalen. Het bedrijf is er vermoedelijk veel aan gelegen om juridische akkefietjes voor die tijd uit de wereld te helpen. Investeerders kunnen huiverig zijn om aandelen te kopen zolang Facebook een hoge potentiële schadepost boven het hoofd hangt. Mogelijk stuurt Yahoo daarom aan op een schikking buiten de rechtszaal.

Yahoo daagde in 2004 ook Google voor de rechter

Yahoo heeft dezelfde strategie eerder toegepast. In 2004 diende het bedrijf een aanklacht in tegen Google, enkele weken voordat de zoekgigant naar de beurs zou gaan. Het geschil betrof methoden om sites tegen betaling een hogere positie in zoekresultaten te geven. Uiteindelijk is dat geschil geschikt en kwam het niet tot een rechtszaak. Google betaalde deels met aandelen en nam ook een licentie op patenten van Yahoo.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in