Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-sector aanjager banengroei in VS

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van enkele nieuwe rapporten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Een daarvan betreft onderzoek van de Conference Board, waaruit blijkt dat het aantal online-vacatures voor computer- en wiskunde-gerelateerde beroepen in januari met 3,4 procent is gestegen ten opzichte van december. Dat is een van de 3 hoogste groeicijfers sinds het begin van de tellingen in 2005.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Een andere indicator is de carrièresite Dice.com, waar het aantal vacatures nu 12 procent hoger is dan een jaar geleden. Bovendien is de vraag naar IT’ers die bedreven zijn in het ontwikkelen van mobiele applicaties bij Dice.com meer dan verdubbeld.

Ontwikkelaars van apps zijn in trek

Terwijl IT-reuzen als IBM nog wel banen schrappen, nemen kleinere bedrijven wel nieuw personeel aan om applicaties voor mobiele apparatuur (apps) te ontwikkelen. Bloomberg noemt daarvan enkele voorbeelden, waaronder een bedrijfje in Baltimore dat is gespecialiseerd in ‘augmented reality’ en de laatste 6 maanden van 11 naar 21 medewerkers groeide.

De zogeheten ‘app-economie’ biedt nu in de VS werk aan 466.000 mensen, blijkt uit onderzoek van de denktank Progressive Policy Institute in opdracht van de in Washington gevestigde lobbygroep TechNet. In 2007, toen Apple de eerste generatie van de iPhone introduceerde, waren dat er nog nul. Onderzoeker Michael Mandel zei tegen Bloomberg te verwachten dat de groei van de app-sector weliswaar terugloopt naar 45 procent op jaarbasis, maar dat is nog steeds “heel snel”.

Overgang naar 3G leverde 1,5 miljoen banen op

Een ander onderzoek, van de economen Robert Shapiro en Kevin Hassett, wees in januari uit dat de overgang van 2G- naar 3G-netwerken alleen al meer dan 1,5 miljoen banen in de VS heeft opgeleverd tussen april 2007 en juni 2011. Daarin zijn wel alle uitstralingseffecten meegeteld, van de bouwsector tot de detailhandel.

Datahonger creëert 2 miljoen nieuwe banen in 2018

Sterke banengroei is er ook op het gebied van ‘big data’, het vergaren, opslaan en analyseren van enorme hoeveelheden gegevens. De onderzoekstak van adviesbureau McKinsey becijferde dat de Verenigde Staten omstreeks 2018 behoefte hebben aan bijna 500.000 specialisten met diepgaande analytische vaardigheden en nog eens 1,5 miljoen managers die veel kennis hebben van dataverwerking.

Door Bloomberg gepolste economen schatten gemiddeld dat de banenmarkt in de VS in de afgelopen 3 maanden met 656.000 is gegroeid, een forse verbetering vergeleken met de 471.000 in het voorgaande kwartaal. Officiële cijfers hierover worden op vrijdag 9 maart gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in