Overslaan en naar de inhoud gaan

Vodafone en Visa bouwen platform mobiel betalen

Het nieuwe betaalsysteem komt onder de vlag van Vodafone op de markt. Zo’n 400 miljoen klanten van Vodafone in ruim 30 landen en 5 werelddelen kunnen er straks gebruik van maken. Beide partners zeggen dat hun samenwerking “de grootste in zijn soort” is tussen een wereldwijd betaalnetwerk en een mobiele operator.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Mobiele portfeuille op de smartphone

De gebruikers krijgen op hun smartphone een ‘mobiele portefeuille’ (mobile wallet) waarmee ze bijvoorbeeld in een winkel betalingen kunnen doen, in plaats van met contant geld, een bankpasje of creditcard. Daarvoor moeten ze wel over een smartphone beschikken met een chip voor Near Field Communication (NFC).

Visa staat weliswaar vooral bekend als creditcardmaatschappij, maar bijna 80 procent van de aankopen die consumenten in Europese winkels doen via Visa gebeurt met een debetkaart van dit bedrijf. Basis van het platform is een Visa prepaid-rekening. Uitgevers van Visa-kaarten (doorgaans banken) kunnen het systeem aan hun klanten aanbieden.

Nederland behoort tot de introductielanden

In eerste instantie komt de nieuwe betaaldienst “in het komende boekjaar” beschikbaar in 5 landen: Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Turkije. Andere landen volgen later. Bij Vodafone begint het nieuwe boekjaar op 1 april.

Vittorio Colao, algemeen directeur van Vodafone, ziet in de mobiele portefeuille “de volgende fase in de smartphone-revolutie’. Het platform staat open voor deelnemers uit alle “relevante bedrijfstakken”, met inbegrip van financiële instellingen, winkeliers, transport- en nutsbedrijven.

Voor kleine en grote betalingen geschikt

Voor kleine betalingen - bijvoorbeeld voor een krant, buskaartje of kopje koffie - volstaat het om het toestel even voor een betaalterminal te wapperen (Visa payWave). Dat is ongeveer vergelijkbaar met het in- of uitchecken met de OV-chipkaart. De tussen telefoon en terminal uitgewisselde gegevens zijn versleuteld.

Bij grotere aankopen moet de consument eerst een code invoeren. Het systeem kan ook overweg met spaarsystemen van winkels en met cadeaupunten. Daardoor kan soms een hele stapel plastic klantenpasjes in één klap worden vervangen, verwachten Visa en Vodafone.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in