Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel mikt op extreme zuinigheid

De International Solid State Components Conference (ISSCC) wordt jaarlijks gehouden en het is een schouwtoneel voor technische ontwikkelingen op het gebied van chips. Producenten tonen hun nieuwste vindingen. Bij Intel wordt de aandacht verdeeld tussen de Ivy Bridge technologie en de zogeheten NTV-chips.
Business
Shutterstock
Shutterstock

NTV staat voor Near Threshold Voltage, dat is de spanning waarbij een halfgeleiderschakeling omklapt tussen de sperrende en de geleidende stand. Onderzoek heeft uitgewezen dat chips zuiniger worden als de voedingsspanning in de buurt komt van die drempel.

Superzuinig

Intel heeft inmiddels een proefmodel van een microprocessor gemaakt die kan werken op een spanning tussen de 0,28 en 1,2 volt. Die chip gebruikt zeer weinig energie, wat hem ideaal maakt voor gebruik als embedded processor. Een heel andere gebruiksmogelijkheid is in supercomputers waar duizenden processoren in één systeem zitten. Dan gaat de wet van de grote getallen spreken, waardoor een kleine besparing op één chip een aanzienlijke besparing voor het hele systeem oplevert.

De zuinige techniek past Intel niet alleen toe in chips voor rekenwerk, ook geheugenchips worden zo zuiniger gemaakt. Bij geheugens heeft een lage voedingsspanning ook nog een gunstig effect: de warmte-ontwikkeling op de chip wordt er een stuk lager door. Geheugens hoeven daarom haast niet meer gekoeld te worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in