Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis .FRL-domein voor Friezen

De Gedeputeerde Staten hadden al ingestemd met het plan om voor Friesland de domeinnaam .FRL aan te claimen. De gedachte is dat .FRL de Friese culturele identiteit kan versterken. Maar de Provinciale Staten verwezen het plan vorige week, in een vergadering van de Steatekommisje Boarger en Mienskip, naar de prullenbak . Vanwege de geprojecteerde kosten van meer dan 4,6 miljoen euro gedurende de komende drie jaar.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Vandaag liet het bedrijf Dot TK de provincie Friesland echter weten bereid te zijn de .FRL-extensie kosteloos als registry willen beheren te beheren. Voor de provincie resteren dan alleen nog de eenmalige ICANN-aanvraagkosten van ca. 185000 euro. Als de provincie op het voorstel van Dot TK ingaat, kunnen Friese instellingen en bedrijven bij Dot TK kosteloods een domein onder .FRL laten registreren.

Uniek bedrijfsmodel

Dot TK geeft ook domeinen onder .TK gratis weg en maakte internetdomein van Tokelau in tien jaar tijd met meer dan 50 miljoen registraties tot naar grootte derde landextensie ter wereld (na .DE en .UK). De ruim 400 servers van Dot TK staan in alle werelddelen en worden dagelijks zo'n 70 miljoen maal geraadpleegd.

Het bedrijfsmodel van Dot TK berust op advertentie-exploitatie van domeinen die na verloop van tijd niet meer worden gebruik. Als de oorspronkelijk gebruiker gestopt is, trekt de URL nog steeds een zeker internetverkeer en dat heeft voldoende advertentiewaarde voor een bloeiende onderneming, legt oprichter/directeur Joost Zuurbier uit.

Dot TK is gezamenlijk eigendom van de Tokelause overheid, het telecommunicatiebedrijf Teletok en BV Dot TK. Het hoofdkantoor van Dot TK is in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in