Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelekte gegevens waarschijnlijk niet van KPN

Wegens de tekst die de hacker bij de gegevens had geplaatst, werd een link gelegd met het grote beveiligingsincident waarmee KPN eerder te maken kreeg. De hacker die daarbij betrokken was, heeft met klem ontkend iets te maken te hebben met het online zetten van de gegevens.
Business
Shutterstock
Shutterstock

KPN moest capaciteit bijplaatsen

KPN legde vrijdag de e-maildienstverlening stil nadat de gegevens op internet waren gezet. De klanten kunnen sinds zes uur zaterdagavond weer e-mailen. Dat was later dan gepland. Het telecombedrijf moest extra capaciteit bijplaatsen om het stuwmeer aan berichten te verwerken dat zich het afgelopen etmaal had opgehoopt. Dat kostte meer tijd en moeite dan voorzien.

Het bedrijf stuurde de klanten groepsgewijs een instructiemail, met daarin de uitleg hoe zij hun wachtwoord zo snel mogelijk konden veranderen. KPN geeft mensen die het oude wachtwoord voor hun KPN-mail ook gebruikten op andere plekken, zoals Marktplaats, de raad om ook daar direct het wachtwoord te veranderen.

In totaal waren ongeveer 2 miljoen klanten getroffen. Zij konden wel mail versturen vanaf hun thuiscomputer, maar geen berichten lezen. Het was evenmin mogelijk om via de webmailapplicatie van KPN e-mail op afstand te openen.

KPN staat al onder verscherpt toezicht

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de kwestie. Ook telecomtoezichthouder Opta onderzoekt de zaak, maar kijkt daarbij naar de rol van KPN. Centrale vraag is of het bedrijf wel voldoende heeft gedaan om de privégegevens van zijn klanten te beschermen. De Opta tikte KPN de laatste jaren al veel vaker op de vingers wegens gebrekkige naleving van wet- en regelgeving. In december plaatste Opta het bedrijf onder verscherpt toezicht.

Een woordvoerster van KPN zei zaterdagavond te verwachten dat de informatie van NU.nl in het onderzoek naar het hacken wordt meegenomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in