Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerika blijkt wereldwijd tweets te screenen

Leigh Van Bryan en Emily Bunting dachten een leuk weekend te gaan vieren in Los Angeles. Maar een paar tweets die ze voorafgaand aan hun tripje hadden uitgewisseld, gooiden roet in het eten.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De eerste tweet die voor problemen zorgde, werd op 3 januari verzonden: 'Over drie weken strijken we in Los Angeles op Hollywood Blvd mensen tegen de haren in en graven we Marilyn Monroe op'. Een week of twee later gevolgd door 'Deze week vrij, voorbereiden voor ik vertrek en Amerika verwoest.'

Amerika luistert mee

Dat je dat soort grappen niet ongestraft kunt twitteren als je naar de VS wilt, bleek het Britse stel. Want het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Beveiliging luistert mee. Bij de douane werden de twee in de kraag gevat en vervolgens urenlang verhoord over de tweets.

De verdediging dat 'verwoest' alleen maar wilde zeggen dat ze de bloemetjes buiten willen zetten en dat 'Marilyn Monroe opgraven' nota bene een citaat is van Family Guy (een Amerikaanse sitcom), mocht niet baten. Dat er bij inspectie van de bagage en grondige fouillering geen belastende zaken werden aangetroffen evenmin. Van Bryan en Bunting mochten in de cel wachten totdat er een terugvlucht beschikbaar was.

Twitter is zeker niet het enige kanaal dat de Amerikaanse autoriteiten monitoren. Rond de eeuwwisseling was er bijvoorbeeld veel te doen over het Echelon-netwerk, waarmee de VS satellietcommunicatie en naar verluidt ook andere communicatievormen screenden. De terroristische aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon op 11 september 2001 deden de discussie erover verstommen, maar er is alle reden om aan te nemen dat de Amerikaanse autoriteiten sindsdien hun inspanningen op dit terrein hebben geïntensiveerd.

FBI wil screenen automatiseren

Dat blijkt ook uit een 'request for information' die het Strategic Information and Operations Center van de FBI onbedoeld heeft laten uitlekken. Daarin toont het interesse in een applicatie die sociale netwerksites en nieuwssites kan doorzoeken, kan waarschuwen als daarin door de FBI opgegeven sleutelwoorden opduiken en ook de gevlagde uitingen kan opslaan en doorzoekbaar maken. Facebook, MySpace en Twitter worden daarbij expliciet genoemd, met daarbij de mededeling dat het geen uitputtende lijst is.

Opmerkelijk daarbij is dat de FBI spreekt van verbeteren en versnellen van de wijze waarop de FBI op de hoogte raakt van potentiële dreigingen; dat wekt de suggestie dat de genoemde bronnen al wel degelijk worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in