Overslaan en naar de inhoud gaan

Franse ACTA-waarnemer legt uit protest functie neer

Aanleiding voor Arif om deze stap te nemen was de formele ondertekening, gisteren, van ACTA door 22 lidstaten van de Europese Unie. Nederland behoort overigens niet tot de ondertekenaars. Op zich betekent de ondertekening - waartoe de betreffende regeringen al in december besloten - nog niets. ACTA kan pas in werking treden en als het Europees Parlement akkoord gaat.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Arifs stap is pikant omdat hij juist bij de procedure betrokken was om de afhandeling in het Europees Parlement te bespoedigen. Of zijn stap van invloed zal zijn op de besluitvorming daar, valt niet te voorspellen. Maar Arif windt in de bekendmaking van zijn besluit geen doekjes om zijn weerzin tegen de gevolgde procedure en de inhoud van ACTA.

Ondemocratisch tot stand gekomen

"Ik keur de manier waarop de ondertekening van dit verdrag tot stand is gekomen ten stelligste af: de burgers zijn er niet bij betrokken geweest, transparantie ontbrak vanaf het begin van de onderhandelingen (over het verdrag), de ondertekening is zonder verklaring herhaaldelijk uitgesteld, en eisen die het Europees Parlement bij herhaling heeft geformuleerd zijn weggelaten", schrijft Arif over de procedure. Daarnaast ziet Arif manipulaties door de politieke rechterzijde om de behandeling van het verdrag er zo snel door te drukken dat de publieke opinie zich niet kan uiten en de mogelijkheden van het parlement worden beknot.

Negatieve consequenties

Dat klemt voor Arif des te meer omdat hij ervan overtuigd is dat ACTA een negatieve invloed zal hebben op de burgerlijke vrijheden, dito consequenties zal hebben voor de aanbieders van internet, maar bijvoorbeeld ook voor de mogelijkheid om generieke geneesmiddelen te produceren dan wel de verkoop daarvan toe te staan.

ACTA is een initiatief van Japan en de Verenigde Staten om inbreuken op intellectueel eigendom op wereldschaal te bestrijden. Critici menen dat de verdragstekst, die onder veel geheimzinnigheid tot stand kwam, doorschiet in de maatregelen waartoe ondertekenaars zich verplichten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in