Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple overtreft alle verwachtingen

De winst van omgerekend 13,87 dollar per aandeel overtreft de verwachtingen van analisten op Wall Street. Gemiddeld werd op 10,16 dollar per aandeel gerekend, over een omzet van 38 miljard dollar.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Aanjagers van de groei waren de iPhone en de iPad. Apple verkocht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar ruim 37 miljoen smartphones, tegen 16,2 miljoen stuks een jaar eerder. Tegelijk gingen 15,4 miljoen tabletcomputers over de toonbank, ook ruim twee keer zoveel als de 7,3 miljoen iPads in het eerste kwartaal van vorig jaar.

De iPhone bracht 24,42 miljard dollar binnen, bijna 53 procent van de totale omzet (was 39 procent). De iPad is nu goed voor een kwartaalomzet van 9,15 miljard dollar, 20 procent van de totale omzet. In het eerste kwartaal van boekjaar 2011 was dat nog 17 procent.

Belang van Mac in totale omzet kalft af

In mindere mate wist Apple ook zijn traditionele bestaansbasis, de Mac-computer, staande te houden. In totaal vonden 5,2 miljoen Macs een eerste eigenaar. Een jaar geleden waren dat er ruim 4,1 miljoen. De verkoop van de draagbare MacBook steeg sneller (met 28 procent) dan die van de desktop-Macs zoals de iMac, Mac mini en Mac Pro (21 procent). De Macs vertegenwoordigen ondanks de gestegen verkoopaantallen nog 'maar' 14 procent van de totale omzet. Een jaar geleden was dit nog 20 procent.

Verkoop van muziekspeler iPod verder afgenomen

De draagbare muziekspeler iPod is duidelijk op zijn retour. Verkocht Apple er vorig jaar in het eerste kwartaal nog 19,4 miljoen, de afgelopen drie maanden bleef de teller steken op 15,4 miljoen stuks. Dat komt neer op een daling met 21 procent.

Dat alles gebeurde in een periode waarin de gevierde topman Steve Jobs in oktober na een verloren strijd tegen kanker overleed. Apple wordt nu geleid door voormalig operationeel directeur Tim Cook.

Omzet van 32,5 miljard dollar over tweede kwartaal verwacht

Financieel directeur Peter Oppenheimer verwacht in het lopende, tweede kwartaal van boekjaar 2012 een omzet van circa 32,5 miljard dollar en een winst per aandeel van ongeveer 8,50 dollar. Topman Tim Cook zei in een toelichting op de cijfers "dat we enkele geweldige nieuwe producten in de pijplijn hebben".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in