Overslaan en naar de inhoud gaan

Stagnatie Windows drukt resultaten Microsoft

De omzet over het tweede kwartaal van Microsofts gebroken boekjaar steeg met 5 procent naar 20,9 miljard dollar. Daar hoort een nettowinst bij van 6,62 miljard dollar, iets minder (10 miljoen dollar) dan over de laatste drie maanden van kalenderjaar 2010.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De omzet uit Windows en Windows Live daalde van jaar op jaar met 6 procent naar 4,74 miljard dollar. Microsoft noemt als verklaring dat de vraag naar netbooks afgelopen kwartaal met 70 procent is gekelderd. Exclusief netbooks is de verkoop van Windowslicenties nog met 2 procent toegenomen.

Winstdaling bij melkkoe

Windows Windows is na Office de belangrijkste melkkoe van Microsoft. In dat licht is het een domper dat de operationele winst uit Windows met ruim 11 procent daalde naar 2,85 miljard dollar.

Betere prestaties leverde de divisie Server and Tools, die de omzet van producten als SQL Server en Wndows Server met gemiddeld 11 procent kon opkrikken tot 4,77 miljard dollar. Opvallend is dat de verkoop van System Center zelfs met meer dan 20 procent toenam.

Een bescheiden groei was weggelegd voor de Business-divisie, bron van de Officeproducten. De omzet steeg met 3 procent tot 6,28 miljard dollar. Bovengemiddeld scoorden Exchange en SharePoint met 10 procent verkoopstijging, en Lync en Dynamics CRM met meer dan 30 procent groei. De operationele winst uit businessproducten steeg met 1,6 procent tot 4,15 miljard dollar.

Installed base Xbox 360 opgelopen tot 66 miljoen

De spelcomputer Xbox 360, ondergebracht in de divisie Entertainment & Devices, droeg bij aan een omzetgroei met 15 procent tot 4,24 miljard dollar in dit segment. Volgens Microsoft zijn nu wereldwijd 66 miljoen Xboxen 360 verkocht en 18 miljoen stuks van de bewegingssensor Kinect.

Onlinedivisie lijdt nog steeds zwaar verlies

De divisie Online Services bracht 784 miljoen dollar omzet binnen, 10 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Microsoft is het marktaandeel van zijn zoekmachine Bing in de VS opgelopen tot 15 procent. Maar de divisie zit nog steeds diep in de rode cijfers, al daalde het kwartaalverlies van 559 miljoen naar 458 miljoen dollar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in