Overslaan en naar de inhoud gaan

'Pak fraudebestijding nationaal aan'

Nu probeert iedere sector nog voornamelijk de eigen fraudebestrijding te optimaliseren. Best practices en software worden daardoor niet gedeeld en van coördinatie is nauwelijks sprake. Er moet dan ook een nationaal anti-fraudebureau komen, met als belangrijkste taak kennis centraal te ontsluiten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Britse evenknie eclatant succes

Dat kan in combinatie met toepassing van IT op jaarbasis 4 à 5 miljard euro aan fraude schelen, schat de Twentse hoogleraar Theo de Vries. Hij wijst erop dat een dergelijk instituut in Engeland inmiddels een eclatant succes is. De Vries is komende vrijdag in Den Haag voorzitter van de conferentie Fraude en ICT.

De Vries: " Alleen faillissementsfraude kost de samenleving al 1,7 miljard per jaar. Daarvan wordt nu slechts 2 procent opgelost. Met de inzet van zogenoemde neurale netwerken neemt dat toe tot 30 procent. Worden daaraan ook de gegevens van de Belastingdienst toegevoegd, dan is ongeveer de helft oplosbaar. Dat betekent dat alleen al binnen dit domein 800 miljoen per jaar bespaard kan worden. Binnen de overige acht domeinen zijn vergelijkbare bedragen haalbaar."

Omvang Fraude nauwelijks bekend

Als een van de belangrijkste functies voor het beoogde instituut ziet De Vries versterking van het maatschappelijk fraudebewustzijn en handhaving. De Vries schat de omvang van fraude in Nederland op ten minste 10 miljard euro per jaar, verdeeld over domeinen als online, belasting, faillissementen, zorg en uitkeringen. Maar het exacte bedrag is, bij gebrek aan betrouwbare meetmethoden, niet bekend. Het nieuw op te richten nationale anti-fraudebureau heeft als eerste taak om die methoden te ontwerpen.

"Een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen fraude is bewustwording. Dat bereik je om te beginnen door de omvang van het probleem in kaart te brengen. Voordat in Groot-Brittannië de National Fraud Authority werd opgericht, werd het bedrag dat fraude de Britse samenleving kostte op 12 miljard euro geschat. Dat bleek uiteindelijk zeker 38 miljard te zijn. Er is alle aanleiding om te denken dat er ook in Nederland voor een veel hoger bedrag wordt gefraudeerd dan we nu vermoeden. Die kennis is van groot belang om organisaties in beweging te krijgen."

'Fraude Loont'

Tijdens de conferentie Fraude en ICT, aanstaande vrijdag in Den Haag, staat de ontwikkeling van een overkoepelende anti-fraudestrategie centraal. De conferentie wordt georganiseerd door de Stichting Toekomstbeeld der Techniek samen met de Universiteit Twente. Ter ondersteuning van de conferentie is het rapport 'Fraude Loont' vervaardigd. Directeur Edward Nkune van de Britse National Fraud Authority is een van de keynote speakers .

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in