Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Pieter Adriaans

De banken vonden (nou ja …. ze zeiden dat ze vonden) dat een aandeel Facebook 100 keer de winst waard was. Even los van renteperikelen, betekent dit dat het bedrijf honderd jaar op hetzelfde niveau moet blijven presteren voordat je zelfs je geld maar terug hebt. En dat in een markt die met de maand van structuur verandert. Dat kan niet goed gaan.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Op het moment dat ik dit schrijf hebben de Facebookvriendjes op de beurs al weer zo’n twintig miljard dollar van de waarde van hun investering in rook zien opgaan. Welkom in de virtuele wereld. Wel betaald met echt geld natuurlijk.

Edge of Chaos

Ik loop al weer zo’n dertig jaar mee in de automatisering en ik heb de nodige hypes meegemaakt. Het gekke is altijd, je herkent een hype nauwelijks als je er middenin zit. Op dit moment werk ik aan wiskundige modellen om dit soort fenomenen te analyseren. Een van de regels die we gevonden hebben is: de markt is maximaal instabiel als iedereen denkt hem te begrijpen. In de volksmond: op het moment dat je groenteboer een aandeel aanraadt moet je het onmiddellijk verkopen. Op het randje van de chaos (Edge of Chaos) noemen we dat in de complexiteitstheorie.

Een paar jaar geleden werd ik benaderd door twee snelle pakken van een grote bank. Ze waren van een nieuwe divisie die bedrijven ging helpen met marketing op Second Life. Deze virtuele wereld was in 2003 gelanceerd en zou het sociale platform van de toekomst worden. Het was 5 voor 12 zeiden ze. De markt was aan het exploderen. Je kon als bedrijf nog proberen een positie binnen de wereld van Second Life te veroveren, maar het was al bijna te laat. Wie nu geen actie ondernam zou definitief achterop raken. Wilt u hier even tekenen?

Aardig spelletje

Niemand heeft het nu nog over Second Life. 't Is een aardig spelletje met wel 20 miljoen gebruikers, meer niet. In 2010 moest Linden Lab, dat het systeem exploiteert, al weer een derde van zijn personeel ontslaan. “Edge of Chaos”, onthoud die term. Het kan u een hoop geld schelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in