Overslaan en naar de inhoud gaan

Capaciteit wifi-verbinding opgekrikt met full-duplex

Bij draadloze communicatie over wifi kunnen in de huidige opzet niet beide partijen tegelijk zenden, omdat een zendend station het binnenkomende signaal van de ‘gesprekspartner’ overstemt. “Als een node zendt, is zijn signaal een miljoen maal zo sterk dan andere signalen die het zou kunnen horen: de node probeert gefluister op te vangen terwijl hij zelf staat te schreeuwen”, verduidelijken de onderzoekers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De oplossing voor dit probleem is een techniek om de zender doof te maken voor de zelf verzonden boodschappen. Daarvoor worden 3 antennes gebruikt. Twee van die antennes worden gebruikt om gelijktijdig dezelfde boodschappen te zenden, de derde om te ontvangen. Die derde antenne wordt op een plek tussen de zendantennes geplaatst waar de signalen van de zenders elkaar uitdoven omdat ze uit fase zijn.

Vooral voordeel bij veel wifi-apparaten
De onderzoekers verwachten dat hun techniek vooral voordelen biedt in ruimtes waar veel apparaten draadloos proberen te communiceren. Daar zou ook de betrouwbaarheid groter worden. Apparaten die bezet zijn, kunnen dat namelijk met deze techniek direct terugmelden. Dat voorkomt dat apparaten die tegelijkertijd zenden vruchteloos contact blijven zoeken. Ze zien ook toepassingensmogelijkheden in netwerken voor mobiele telefonie.

De onderzoekers leggen de laatste hand aan een uitvoering van hun techniek met 2 antennes. Daarna hopen ze afspraken te kunnen maken met producenten over de toepassing van hun techniek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in