Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM zet rekenkracht in voor strijd tegen aids

Het World Community Grid is een netwerk van computers dat wereldwijd baanbrekend onderzoek naar ziekten zoals aids en kanker versnelt. IBM heeft samen met een groep bedrijven, publieke organisaties en wetenschappelijke instellingen in 2003 het World Community Grid mede opgericht. Sinds 2005 ondersteunt het World Community Grid onder andere het project ´FightAIDS@Home´ dat zich richt op het vinden van medicijnen tegen aids.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Overcapaciteit voor onderzoek

Tijdens de kerstperiode wordt het rekencentrum van het Innovation Center, dat door IBM Business Partners wordt gebruikt om innovatieve bedrijfsprocessen te testen, minder belast dan normaal. De overcapaciteit wordt nu tijdelijk ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van grid-technologie wordt de rekenkracht van elke aangesloten computer gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te versnellen. Sinds de oprichting hebben zo al meer dan 1,7 miljoen computers bijgedragen aan baanbrekend onderzoek.

Grid-technologie

Grid-technologie is simpel en veilig. Een klein en gratis softwareprogramma verbindt een individuele computer met de World Community Grid Server op het moment dat de computer niet wordt gebruikt. Met de gegevens die de computer binnen krijgt, voert deze allerlei berekeningen uit om de resultaten vervolgens weer terug te sturen naar de server.

Onderzoeken sneller afgerond door Grid

In 2003 leverde IBM een grote bijdrage aan een onderzoek naar mogelijke behandelmethoden van pokken. Een onderzoek wat normaal jaren zou hebben geduurd was dankzij toepassing van grid-technologie in minder dan 6 maanden afgerond, met als resultaat 45 mogelijke behandelmethoden. De scheikundefaculteit van de Universiteit van Oxford heeft recentelijk een onderzoek naar kanker van 43 jaar weten af te ronden in minder dan zes maanden.

Door middel van grid computing hebben wetenschappers miljoenen medicijnachtige moleculen kunnen onderzoeken op geschiktheid voor het stoppen van uitzaaiing van kanker. Tijdens dit project zijn uit een groep van 3,5 miljoen moleculen maar liefst 800.000 mogelijke moleculen geïdentificeerd.

Wie computerkracht over heeft en mee wil doen aan het World Community Grid kan zich aanmelden via: http://www.worldcommunitygrid.org/reg/viewRegister.do

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in