Overslaan en naar de inhoud gaan

Google worstelt zich door IPv6-implementatie

Een klein team Google-medewerkers begon al in 2008 met voorbereiding in invoering van IPv6. Dat was niet alleen om vast ervaring op te doen met het internetprotocol van de toekomst. Google heeft ook een praktisch belang: het interne netwerk gebruikt namelijk publieke IP-adressen. Met 200 kantoren wereldwijd en 30.000 medewerkers raakt de bodem van de daarvoor beschikbare hoeveelheid IPv4-adressen in zicht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Bovendien was er behoefte aan een testomgeving voor IPv6-software die binnen Google wordt ontwikkeld

Reeks technische problemen

Tijdens de invoering stuitten de projectleden op een reeks problemen, of zoals ze zelf zeggen uitdagingen. Een aantal daarvan was technisch van aard. Zo bleken nogal wat apparaten IPv6-functionaliteit voor uitrol in grote bedrijven te ontberen. IPv6 bleek ook nogal eens alleen in software ondersteund te worden. In vergelijking met IPv6, dat wel hardwarematig ondersteund wordt, lijdt dat tot een hoge belasting van de processor.

De draadloze apparatuur van één van Googles leveranciers ondersteunde geen IPv6 access control lists. En de WAN Acceleration devices die Google in gebruik heeft om het interne langeafstandsverkeer te versnellen en versleutelen, werken nog op basis van Web Cache Control Protocol 2, dat IPv6 niet ondersteunt. Ook printers bleken veelal niet in een IPv6-netwerk te hangen.

Ook software kan vaak niet goed overweg met IPv6

De technische problemen waren met de hardware zeker niet voorbij. Veel applicatiesoftware binnen Google is niet ontworpen met ondersteuning van IPv6 in gedachten, waardoor deze dus niet via een IPv6-netwerk te benaderen is. De ondersteuning van IPv6 in besturingssystemen is vaak ook nog beperkt, en IPv6 staat in veel gevallen standaard zelfs uitgeschakeld - wat veel extra werk voor beheer oplevert. In een belangrijk deel van de gevallen was dat te verhelpen door over te stappen op een nieuwere versie van de software of het besturingssysteem. Maar bij sommige van Googles bedrijfssystemen en - databases bleek dat niet zo eenvoudig - naar een oplossing wordt nog gezocht.

Ook in beheerssoftware ondervond Google problemen. Analyseren van het verkeer over een dual stack-verbinding - met IIPv4 en IPv6 - bleek lastig. Er was geen Voice over IP-call manager te vinden voor IPv6. "Wat technische problemen betreft kunnen we bevestigen dat er veel onbewezen en daarom van bugs vergeven code is, en het was een uitdaging om onze leveranciers zo ver te krijgen dat alles IPv6 ondersteunt", aldus Nikilova. En ook als eenmaal ondersteuning werd geboden, bleek het zaak grondig te testen of de leveranciersimplementatie wel correct en volledig was. Zelfs de dienstverleners leverden nog een probleem op: de service level agreement die ze bieden voor IPv6, bleek niet zo hard als die voor IPv4.

Techniek niet het moeilijkste

Toch ligt de grootste uitdaging bij het implementeren van IPv6 niet in de techniek, zegt Nikilova. Het echte werk is de integratie van het nieuwe protocol in alle beheersprocedures en het toepassen van de praktijkconcepten die voor IPv4 zijn ontwikkeld op IPv6. Ook al gezien de werklast die dat meebrengt voor de betrokken medewerkers, is het van groot belang ervoor te zorgen dat management en de beheerders zich verbonden (gaan) voelen met de overstap naar IPv6.

Nikilova heeft Googles bevindingen samen met twee collega's vastgelegd in de online gepubliceerde paper Deploying IPv6 in the Google Enterprise Network. Lessons Learned.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in