Overslaan en naar de inhoud gaan

Fox IT op Wikileaks-lijst spyware-aanbieders

De lijst staat op The Spyfiles, een nieuw initiatief van Wikileaks in samenwerking met Privacy International, Bugged Planet, en mediaorganisaties uit zes landen. Doel is het gebruik van spyware tegen burgerbevolkingen aan de kaak te stellen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Wikileaks-oprichter Julian Assange is overheidstoezicht een miljardenindustrie geworden, waarbij overheden overal ter wereld de systemen van Westerse technologiebedrijven gebruiken. Een aantal van de aanbieders verkopen hun producten welbewust aan regeringen die ze gebruiken om hun politieke tegenstanders te vervolgen.

Welke bedrijven hun software aan dictatoriale regimes verkopen, zegt Wikileaks er niet bij. Opvallend is dat van de marktleider in 'lawful interception', Verint, geen documenten beschikbaar zijn.

"In de afgelopen tien jaar zijn systemen die zonder onderscheid te maken hele massa's mensen in de gaten houden de norm geworden," staat te lezen op Wikileaks-site The Spyfiles, die gisteren werd gelanceerd. "Bedrijven als VASTech verkopen in het geheim apparatuur waarmee alle telefoontjes van de burgers van landen permanent opgeslagen kunnen worden. Andere systemen leggen de locatie van elke mobiele telefoon in een stad vast, met een nauwkeurigheid tot op 50 meter. Producten die elke Facebookgebruiker, smartphonebezitter of hele bevolkingsgroepen kunnen volgen, zijn op de markt beschikbaar."

Het gaat volgens Wikileaks om een ongereguleerde industrie. Geheime diensten, militaire eenheden en politiediensten kunnen ongezien, in het geheim en op grote schaal, telefoongesprekken onderscheppen of computers overnemen zonder hulp of medeweten van telecomproviders en internetaanbieders. Gebruikers kunnen gelokaliseerd worden als ze een mobiele telefoon bij zich dragen, ook als deze in standby-stand staat.

De FoxReplay productlijn van Fox IT, voor het analyseren van reeds getapt internetverkeer, staat op de Wiki-lijst van 287 documenten, die hoofdzakelijk brochures en marketingstukken van de aanbieders zelf bevat. FoxReplay Analist is volgens Fox IT in gebruik bij overheidsinstellingen over de hele wereld bijvoorbeeld ter bestrijding van terrorisme en cybercrime. Het biedt analisten vertrouwde en gedetailleerde real-time interpretatie van internetactiviteiten van de gebruikers op een logische manier in de juiste context. Fox IT heeft de FoxReplay producten in september aan het Amerikaanse bedrijf NetScout Systems verkocht.

Joost Bijl, woordvoerder van Fox IT, zegt dat Fox IT geen zaken doet met dictatoriale regimes. Fox IT, Group2000 en Digivox, allen actief in lawful interception, hebben met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie afspraken gemaakt over de verkoop van deze producten aan 'slechte regimes'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in