Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Hermen van der Lugt

'Amsterdam start tweede fase Smart City' was een bericht dat in het oog sprong van Hermen van der Lugt, algemeen directeur van onderzoeksinstituut Novay. Het roept vragen op.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De afgelopen dagen viel mij vooral het bericht “Amsterdam start tweede fase Smart City” op. De titel prikkelt: is Amsterdam dan nog niet smart genoeg? Wat zijn de resultaten van de eerste fase dan geweest? Waarom wil Amsterdam eigenlijk een smart city worden? Gaat dit inderdaad, zoals de burgemeester blijkbaar heeft gezegd, ‘de infrastructuur voor een derde Gouden Eeuw’ bezorgen?

In juni haalde Amsterdam Smart City een Europese prijs binnen voor zijn activiteiten. Netjes, goede prestatie, ga zo door! De ambitie die met ronkende teksten wordt ondersteund, is gewoon okay.

Aandacht te veel naar infrastructuur
Wat mij betreft is het wel jammer dat de focus in de publiciteit (en misschien ook in de praktijk) erg op de infrastructuur lijkt te liggen, of het nou om energie of breedband gaat. De recente Global Innovation Index 2011 van INSEAD doet het dan nog iets beter: infrastructuur is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is dat de wereld in een e-wereld verandert. Dit vraagt om ongewone samenwerkingsverbanden die ongebruikelijke ICT-oplossingen voortbrengen. Ze vormen de levensader van de toekomstige smart city, aldus INSEAD.

Burgemeester overdrijft
De burgemeester maakt het wel wat bont met zijn derde Gouden Eeuw. Maar zijn visie en ambitie deugen; Nederland en Amsterdam kunnen zonder twijfel opnieuw het ongewone voortbrengen. De Gouden Eeuw met z’n dichters, architecten, componisten, uitvinders en wetenschappers moet worden uitgedaagd door een nieuwe moderne variant ervan: e-burgers, e-ondernemers en e-overheid! Laten er nog vele fases Smart City volgen!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in