Overslaan en naar de inhoud gaan

Third parties in cloud genieten weinig vertrouwen

Tegelijkertijd erkent meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven dat hun eigen inspanningen voor informatiebeveiliging ook onvoldoende zijn of achterblijven bij het groeiende aantal online bedreigingen. Ondanks de toename in het aantal beveiligingsincidenten en -bedreigingen hebben technologie-, media- en telecombedrijven ('TMT') het afgelopen jaar weinig veranderd aan hun aanpak, besturing, rapportage en het budget op het gebied van informatiebeveiliging.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een en ander blijkt uit de 'TMT Global Security Study', die Deloitte in samenwerking met het World Economic Forum uitvoerde.

Uit de rondvraag blijkt dat bijna een derde van de ondervraagde bedrijven het voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging noemt als een van de belangrijkste actiepunten voor het komend jaar. Niet eerder stond dit onderwerp in de top 5. Bijna een derde van de TMT-bedrijven acht cloud computing bepalend voor toekomst van informatiebeveiliging. Toch vreest 60 procent van de ondervraagde bedrijven dat zogenaamde ‘third parties’ – online dienstverleners waar men bestanden mee deelt of aan toevertrouwt – op dit moment een gemiddelde tot grote bedreiging vormen voor de informatiebeveiliging. Slechts 31 procent van de bedrijven test de beveiligingsmores van deze third parties.

Mens grootste risicofactor

Het onderzoek van Deloitte laat ook zien dat IT-oplossingen en regelgeving op zich niet voldoende zijn om de informatiebeveiliging te borgen. Een vijfde van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat fouten en nalatigheden een grote bedreiging vormen. Ongeveer 17 procent ziet een groot risico in misbruik door eigen medewerkers. Een ander groeiend gevaar is het gebruik van eigen smartphones, tablets of laptops voor zakelijke doeleinden, de zogeheten consumerization. Ruim 40 procent van de ondervraagde bedrijven zegt deze apparaten niettemin te ondersteunen, naast de door het bedrijf zelf beschikbaar gestelde voorzieningen. Deloitte wil met de Security Survey TMT-bedrijven inzicht geven in de uitdagingen en bedreigingen op het gebied van beveiliging en privacy. Het rapport bevat bevindingen uit interviews met security executives van 138 TMT-organisaties uit 25 landen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in