Overslaan en naar de inhoud gaan

Senatoren VVD en SP willen regionaal EPD

Volgens de senatoren Dupuis en Slagter moet minister Schippers van Volksgezondheid de kosten voor de regionale schakelpunten op zich nemen. Opvallend is dat de Eerste Kamer eerder dit jaar unaniem de wet op het EPD verwierp.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een regionaal beperkt systeem voor de uitwisseling van elektronische patiëntendossiers (EPD's) kan de eerdere bezwaren van de Eerste Kamer wegnemen, denken de senatoren. Die bezwaren betroffen vooral de privacy van patiënten, doordat een 'leger van zorgprofessionals' in de verleiding zou kunnen komen om medische gegevens van burgers waar ze geen zorgrelatie mee hebben, toch te bekijken. In de wet op het EPD en in de opzet van het landelijk schakelpunt (LSP) voor de uitwisseling van patiëntdossiers waren voorzorgsmaatregelen getroffen om oneigenlijk gebruik van het systeem te voorkomen. Zo moest er altijd sprake zijn van een echte zorgrelatie, en kon van elk gebruik van het LSP via de UZI-pas achterhaald worden wie welke informatie van welke patiënt heeft opgevraagd.

Veel huisartsen zelf niet in EPD

Opvallend is dat veel huisartsen grote bedenkingen hebben tegen het delen van medische gegevens in EPD's met derden. Veel van hen willen hun eigen gegevens en de gegevens van hun kinderen niet in EPD's vastleggen. Een anonieme huisarts, wiens zoon in het verleden een jaar lang een antidepressivum slikte, wil niet dat dit gegeven in het EPD van zijn zoon komt te staan. Hij denkt dat zijn zoon in de problemen kan komen op het moment dat hij in aanmerking komt voor een baan als hoge ambtenaar. Of dat hypotheekverstrekkers weigeren zijn zoon geld te lenen, als ze weten dat de zoon een depressieve periode in zijn leven heeft gehad. De Tweede Kamer droeg minister Schippers met een motie deze week ook al op de infrastructuur voor het uitwisselen van patiëntgegevens, het LSP, in stand te houden. Enkele koepelorganisaties van huisartsen en apothekers hebben een poging gedaan om het LSP een doorstart te laten maken, maar dat is door onvoldoende belangstelling van zorgverleners niet gelukt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in