Overslaan en naar de inhoud gaan

Stekker uit LSP voor EPD

Nictiz heeft onvoldoende financiële garanties gekregen van huisartsen, huisartsenposten, apothekers en ziekenhuizen om de AORTA-infrastructuur en het landelijk schakelpunt als zelfstandige organisatie in stand te houden. Nadat de Eerste Kamer op 5 april het wetsvoorstel EPD verwierp, werd minister Schippers van Volksgezondheid gedwongen haar financiële steun aan het LSP stop te zetten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens schattingen heeft het ministerie in de loop der jaren ongeveer 300 miljoen euro in het landelijk uitwisselbaar EPD gestoken.

De koepels voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten (KNMP, LHV, NHG, VHN en de NVZA) hebben samen met Nictiz een poging gedaan om de EPD-infrastructuur te behouden. Daarvoor was 10 miljoen per jaar nodig, op te brengen door de zorgaanbieders. De zorgverleners kregen tot 1 november de tijd een verklaring te tekenen dat ze verder met het EPD willen. Op 4 november had 52% van alle huisartsen, 54% van alle apotheken, 74% van alle huisartsenposten en 9% van alle ziekenhuizen in Nederland aangegeven door te willen. Dat leverde een financiële garantie van 5,6 miljoen euro op voor 2012, terwijl er een minimaal budget van 7,2 miljoen euro nodig is.

De sluiting van het LSP heeft grote gevolgen voor Nictiz, het nationaal instituut voor ICT in de zorg, dat zich voortaan alleen nog met het opstellen en handhaven van standaarden voor ICT in de zorg zal bezighouden. Mogelijk staan 50 van de huidige 100 banen bij Nictiz op de tocht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in