Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister doet aftrap TenderNed

Europese aanbestedingen zijn notoir bewerkelijk, zowel voor de aanbestedende overheidsdiensten als voor de bedrijven die op er tenderen. Nieuwe Europese regelgeving schrijft voor dat elke lidstaat het aanbestedingsproces digitaal ondersteunt. Door het volledige aanbestedingsproces online te brengen is het niet langer nodig grote hoeveelheden papier uit te wisselen. Verder moet digitalisering de aanbestedingsprocessen eenduidiger en uniform maken.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dossiers herbruikbaar

TenderNed moet alle overheidsinstellingen in Nederland een gemeenschappelijk online marktplein bieden voor publicatie en afhandeling van aanbestedingen. Hier kunnen ondernemingen elektronisch inschrijven op aanbestedingen en hun gegevens digitaal laten opslaan in het bedrijfsdossier. Dat dossier kunnen zij bij nieuwe aanbestedingen hergebruiken. Behalve publicatie biedt tenderned als platform selectie-leidraden, bestekken, nota’s van inlichtingen en een workflow-mechnisme dat aanbestedende diensten stapsgewijs door het aanbestedingsproces loodst. Het systeem controleert op vormfouten en bewaakt wettelijke termijnen. Ondernemingen die willen inschrijven hoeven hun bedrijfsgegevens - zoals contactinformatie en referentieprojecten - slechts eenmalig te registreren en houden deze zelf actueel. Hierdoor kunnen zij deze gegevens bij elke aanbesteding opnieuw gebruiken. De hoeveelheid informatie die per aanbesteding wordt gevraagd, neemt hierdoor aanzienlijk af.

Open source

TenderNed wordt gefaseerd ingevoerd. De publicatiemodule die nu is opgeleverd is een jaar lang getest door een beperkte groep aanbestedende diensten. In de loop van volgend jaar moet het systeem ook gaan fungeren als online marktplaats. De ontwikkeling van TenderNed heeft naar verluidt een kleine 35 miljoen euro gekost. Hoofdaannemer voor de ontwikkeling en bouw was de Utrechtse IT-dienstverlener Atos. Atos baseerde het TenderNed op open source en ging uit van een 'transactionele web based' architectuur. Europese aanbestedingen worden behalve via TenderNed voorlopig ook nog gepubliceerd in het publicatieblad Tenders Electronic Daily van de EU.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in