Overslaan en naar de inhoud gaan

Negroponte wil tablets droppen voor armste kinderen

De tablet waarmee Negroponte zijn nobele idee uit wil voeren is een simpel apparaat, met een batterij die losgekoppeld in een vensterbank met zonne-energie wordt opgeladen. De batterij moet aan het scherm geklikt worden om dit te activeren. Opladen kan ook door een soort knijpkat, of via een USB-poort. Het apparaat is waterdicht en zeer robuust. Het kan een val van tien meter hoogte hebben.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Tablets met een helikopter droppen

Negroponte deed zijn nieuwe idee op de Open Mobile Summit in San Francisco uit de doeken. Hij zei dat zijn team binnen enkele jaren de tablets met een helikopter boven dorpen in arme afgelegen gebieden wil gaan 'droppen'. "In het eerste jaar zullen we stamhoofden en hulporganisaties benaderen, mensen die zich niet met educatie bezighouden. Vervolgens willen we de kinderen zelfstandig laten leren," vertelde Negroponte aan The Register. "We zullen de tablets afgooien boven dorpen zonder elektriciteit en school. Een jaar later willen we gaan kijken of de kinderen hebben geleerd hoe ze moeten lezen."

Kinderen zelf leren lezen kan

Dat kinderen het vermogen hebben zichzelf en anderen te leren lezen met hulp van technologie is één van de verrassende uitkomsten van Negropontes OLPC-project. Op dit moment zijn er ongeveer 500.000 kinderen in Peru die hun ouders leren lezen met behulp van de OLPC, zei Negroponte. Een andere verrassing is de waarde die de ontvangers van de OLPC aan hun apparaat hechten. Kinderen blijken zuinig met hun apparaat te zijn en ook de rest van het gezin waardeert het apparaat. Soms omdat de schermen de helderste lichtbron in huis zijn. Negropontes groep heeft bijvoorbeeld in Ethiopië 5000 laptops verspreid, waarvan slechts twee een jaar later kapot of verloren waren.

'Onderwijs is oplossing voor elk probleem'

Negroponte blijft hameren op het belang van primair onderwijs, dat volgens hem een lange-termijnoplossing biedt voor elk probleem. Hij verwijt Amerika dat het land te weinig doet, hoewel het het geld en de vaardigheden heeft om op dit terrein een wezenlijke bijdrage te leveren . Volgens Negroponte kiest Amerika voor enorme militaire uitgaven. "De oorlog in Afghanistan kostte de Amerikaanse overheid 2 miljard dollar per week, terwijl er in eigen land 2 miljoen dollar per week aan educatieve programma's wordt uitgegeven."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in