Overslaan en naar de inhoud gaan

IGZ stelt ultimatum uitwisseling dossiers

De inspectie onderzocht voor haar jaarlijkse rapport ‘De Staat van de Gezondheidszorg’ de relatie tussen risico’s in de zorg veroorzaakt door problemen met informatie-uitwisseling en de rol van ICT daarbij. In het maandag verschenen rapport stelt de Inspectie dat vaak slecht gecommuniceerd wordt tussen de instellingen. Patiëntendossiers zijn vaak niet actueel, niet compleet en bevatten lang niet altijd de informatie die voor zorgprofessionals van belang is.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Binnen een instelling is de informatie over een patiënt vaak versnipperd opgeslagen in verschillende systemen die niet met elkaar kunnen communiceren, concludeert de IGZ. Bovendien kunnen instellingen meestal niet in elkaars gegevens kijken. Vooral de informatie-uitwisseling tussen eerste lijn, ziekenhuizen en verpleeghuizen en GGZ verloopt vaak slecht. Dit geldt ook voor de informatie-uitwisseling bij patiënten die na een opname in een ziekenhuis of GGZ-instelling naar huis gaan voor nazorg of palliatieve zorg. Zorgverleners communiceren doorgaans via mailtjes, brieven en faxen over patiënten en door het overtypen kunnen fouten ontstaan.

Ernstige risico’s niet automatisch opgelost met ICT

Dit levert ernstige risico's op voor de patiënt, die volgens de IGZ niet automatisch kunnen worden opgelost met een goed ICT-systeem. Wel vindt de inspectie dat er één elektronisch dossier per patiënt zou moeten zijn waar iedereen in werkt. Dit maakt de kans op fouten een stuk kleiner. Maar eerst moeten er duidelijke afspraken komen over welke informatie relevant is. Om de informatie vervolgens te kunnen delen via ICT-systemen, moeten er daarnaast afspraken komen over het opslaan en delen van de informatie. De inspectie roept het zorgveld op om zo snel mogelijk zorgbrede normen en standaarden te ontwikkelen.

Voor 2013 moeten problemen opgelost zijn

Om dit tijdig te realiseren, adviseert de inspectie de minister van VWS hiervoor een commissie of task force in te stellen met gezag en draagvlak in het veld. Als de uitwisseling van patiëntengegevens voor 2013 niet is verbeterd, komt de IGZ zelf met een systeem. De inspectie pleit daarnaast voor een grotere rol van de patiënt bij de uitwisseling van informatie tussen zorgverleners. Daarbij zou iedere patiënt zonder belemmeringen zijn of haar patiëntendossier online moeten kunnen inzien.

In april van dit jaar wees de Eerste Kamer het landelijk Elektronisch Patiëntendossier af, omdat de Kamer de risico's van schending van de privacy te groot vond.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in